Може да има и български граждани в джихадистки лагери

Около 3000 европейци са готови да се влеят в групировката, от които 450-500 са от балкански страни, смятат експерти по сигурността

Около 2000-3000 европейски граждани се намират в тренировъчни лагери в Сирия и са готови да се влеят в редиците на групировката ИДИЛ („Ислямска държава в Ирак и Леванта“; от известно време групировката се нарича и само „Ислямска държава“), а някои от тях са активни участници в бойните действия, коментира пред БТА Йордан Божилов, ръководител на Софийския форум за сигурност.

Наскоро Софийският форум за сигурност, съвместно с Центъра за изследване на националната сигурност и отбрана при БАН, беше основен организатор на дискусия с наши експерти по национална сигурност за предизвикателствата пред сигурността на България във връзка с войните в Ирак, Сирия и нестихващите бойни действия в Афганистан. Дискусията в БАН се проведе на принципа „чатъм хаус“, т.е. участниците могат да споделят пред външна публика какви са били обсъжданите теми, но без да се цитират имената на изказалите се.

Според експертите в конфликта в Ирак има голяма част чуждестранни бойци – джихадисти, от които 450-500 са от балкански страни – Албания, Македония, Косово, сръбската област Санджак.

„Не е изключена възможността за участие и на български граждани или лица с фалшиви български документи. Заплаха представлява завръщането на тези силно радикализирани и придобили боен опит лица. В допълнение те могат да участват в пропаганда и да оказват логистична подкрепа за терористични актове“, коментира Божилов.

Експертът потвърди, че българин е сред арестуваните 10 души в Испания, които бяха задържани при операция по разбиване на мрежа за набиране на джихадисти за Сирия и Ирак.

Лидер на групата е бил мароканец, арестуван в Афганистан през 2001 г. и пратен в затвора в Гуантанамо. После е бил екстрадиран в Испания през 2005 г., където бил съден за терористична дейност, но оневинен миналата година поради липса на доказателства.

ИДИЛ и войната в Ирак

Водената от ИДИЛ война е срещу всички инакомислещи, а действията ѝ за създаване на ислямска държава ще рефлектират върху сигурността не само на Близкия изток, но също на България и Европа, е било мнението на един от участниците в дискусията.

Според него от ИДИЛ се опитват да установят траен контрол над завзетите територии и получават подкрепата на местната власт, което говори за рухване на държавността.

Кризата ще се развие по модела на сирийския конфликт, смятат специалистите. ИДИЛ се подкрепя от сунитски държави, а засилването на позициите на „Ислямска държава“ (както вече се нарича „Ислямската държава в Ирак и Леванта“) представлява заплаха за националната сигурност на Иран. По тяхно мнение Иран ще се опита да играе посредническа роля и дори би оказал подкрепа за евентуална военна намеса на САЩ, които увеличават своето военно присъствие в региона на Близкия изток.

В Персийския залив в момента има около 7 хил. американски военнослужещи, там е и самолетоносачът „Джордж Буш“, допълват експертите. Анализите сочат, че иракската армия не се справя със сигурността. Това не е само поради средствата и нейната подготовка, но произтича и от нежелание, колебание и страх от политически обрат в Ирак.

Участник в дискусията е отбелязвал, че в региона познават единствено насилствени начини за решаване на проблемите, като така се обяснява и появата на ИДИЛ и ислямския халифат. Според него е получена информация за връзките на ИДИЛ с иракските правителствени институции и армията, както и за начините на финансирането ѝ преди завземането на Мосул.

В хода на дискусията са били направени няколко извода:
- конфликтът в Ирак ще има траен характер;
- ИДИЛ ще се опита да установи траен контрол над завзетите територии, включително чрез изграждане на местна администрация;
- иракските власти няма да могат да възстановят контрола си над сунитските територии в краткосрочен план;
- Багдад няма да бъде завзет от ИДИЛ, но сунитските квартали могат да бъдат завладени от организацията;
- няма вероятност за разширяване на владяната от ИДИЛ територия в шиитски райони;
- кюрдските въоръжени сили ще защитават автономията и контролирания от тях град Киркук;
- при ескалация на конфликта може да се стигне до гражданска война и разделяне на Ирак;
- нараства възможността за създаване на независима кюрдска държава в Ирак;
- съставяне на ново правителство в Ирак ще бъде затруднено, а влиянието на конфликта в Ирак върху съседните страни ще се засили.

„Военна намеса на Иран в конфликта ще доведе до ескалация на напрежението и до тотална гражданска война, както и до включването в тази война на Саудитска Арабия и други държави от региона. Смята се обаче, че САЩ няма да се намесят с военна сила в конфликта. Без наличие на вътрешни условия и съответните външни фактори кризата не може да бъде решена. Конфликтът в Ирак е като продължение на сирийския конфликт и се забелязват тенденциите към разпад на държавността в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и Судан“, е било мнението на друг участник в дискусията.

ИДИЛ и войната в Сирия

Разликата в името на групировката в Ирак и в Сирия показва, че „Ислямска държава“ (ИДИЛ в Ирак) има много по-мащабни цели от ИДИЛ (сирийския клон), посочил участник в дискусията. Същевременно голяма част от помощта за опозиционната Сирийска свободна армия отива в ръцете на ислямистите.

Непосредствени цели на ИДИЛ са свалянето на светските правителства, създаването и разширяването на халифат, като това представлява заплаха за глобалната сигурност.

Трябва да се отбележи и позицията на Турция, която все повече върви към ислямизация, допълнил друг участник в дискусията.

Експерт обяснил, че ИДИЛ е най-радикалната групировка, която участва във войната в Сирия, като тя цели свалянето на режима на президента Башар Асад и създаване на халифат.

Има тенденции на обединяване на ИДИЛ и Фронта „Ан Нусра“ (сирийския клон на „Ал Кайда“), въпреки противоречията между тях.

Според специалиста броят на всички антиправителствени сили е 130-140 хил. бойци. Той е бил на мнение, че конфронтацията между ислямистките групировки по въпроса за ислямската държава в Сирия води до идентифицирането на ИДИЛ от другите организации като противник.

Друг участник е изказал мнение, че Арабската пролет е резултат от съвкупността от проблеми в арабския свят, но политическите елити там не са в състояние да ги решат. Арабският свят изживява криза на идентичността, тъй като глобализацията го превръща в консуматор на продуктите на западния и християнския свят, което поражда чувство на маргинализиране и агресивност.

България и опасностите от бежанска вълна

Дискусията е очертала две потенциални заплахи за България от кризата – бежанска вълна и джихадисткия фактор, коментира още Йордан Божилов пред БТА.

Според него бежанската вълна все още не е сериозна заплаха, но трябва да се има предвид възможността при ескалиране на конфликта преминалите в кюрдската автономна област между 300 и 500 хил. души да тръгнат през Турция за България като крайна или транзитна дестинация.

Според друг участник в дискусията бежанските вълни тепърва ще бъдат център на внимание, като се смята, че изтеглянето на американските войски от Афганистан ще доведе до нов бежански поток, който е сред начините за вкарване на нежелани елементи в страната.

Експертът също така отбелязал, че България в момента има капацитет за приемане на бежанци.

България има добра база за приемане на бежанци, като трябва да се обърне внимание, че в страни като Ливан и Йордания има респективно над 1 млн. и 750-800 хил. бежанци, живеещи в много по-лоши условия.

По-голямата опасност обаче идва от плътни групи радикални елементи, които могат да влязат в големите общности и там да разпространяват радикални идеи, отбелязват експертите.  (Vesti.bg)

На снимката: Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади