Огромен пожар избухна в нефтохранилище край Триполи

Положението е критично заради боевете, които се водят наблизо

Огромен пожар избухна в нефтохранилище край Триполи. Положението е критично заради боевете, които се водят наблизо и Либия поиска международна помощ, предаде АФП. Пожарникарите напускат мястото.

Огънят е засегнал два резервоара. В първият, в който има шест милиона литра гориво, се подпали в неделя вечерта, след като бе улучен от ракета при боевете в южната част на столицата. Междувременно пламъци обхванаха и втория.

През изминалата нощ властите в града се обърнаха с призив към обитателите на жилища, намиращи се в непосредствена близост до горящото нефтохранилище, да напуснат взривоопасния район. Националната либийска нефтена компания, чиято собственост е нефтохранилището, заяви, че извънредната ситуация може да се превърне в „катастрофа“ за столицата, тъй като, по данни на пресслужбата ѝ, там се съхранява общо над 90 млн. л гориво (над 65 000 т).

Либийското правителство предупреди за опасност от „хуманитарна и екологична катастрофа с непредвидими последствия“. В случай че се подпалят и другите резервоари, ще се стигне до мощен взрив, чиято зона на поражение може да достигне 3-5 км, отбелязва ИТАР-ТАСС.