Затлъстелите служители са по-непродуктивни

Те се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстановят

Хората, които страдат от затлъстяване, са по-непродуктивни на работното място и по-склонни към нараняване. Те се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстановят. Това са изводите от скорошно изследване на американски медици, биолози и социолози.

Учени от университета в Бъфало, САЩ, проучиха как хора с различно тегло изпълняват определени професионални задачи. Те проследиха издръжливостта на 32 души, разделени в 4 категории: незатлъстели младежи, затлъстели младежи, незатлъстели възрастни и затлъстели възрастни. Всеки участник изпълнил 3 задания, в които трябвало да се прилагат 3 различни движения – хващане на предмет с ръка, вдигане от рамото и сглобяване. Всяко задание включвало активен период и покой.

"Установихме, че в групата на затлъстелите издръжливостта е по-малка с 44%, те се уморяват по-бързо", казва д-р Лора Кавуото, един от участниците в изследователския екип. Тя допълва, че служителите с наднормени килограми се нуждаят от по-дълги почивки, за да се възстанови първоначалното състояние на мускулната им функция, и това ги прави по-малко продуктивни.