Експерти за катасрофата с Боинг 777: Всичко е станало за миг, пътниците не са разбрали

Трима експерти с хипотези какво са изпитали пътницата преди зловещата катастроха в Украйна

Има много неща, които не знаем за разбилия се Боинг 777 на малайзийските авиолинии. Знаем със сигурност, че всички 298 пътници на борда са загинали. Знаем също, че повечето американски експерти твърдят, че самолетът е бил свален от ракета земя-въздух в район, контролиран от проруските сепаратисти.

Докато експертите не проучат мястото на катастрофата, телата на загиналите и черните кутии от самолета, няма как да знаем със сигурност какво се е случило със самолета и неговите пътници. Въпреки това обаче роднините и близките на загиналите се чудят какво се е случило с пасажерите в последните мигове от живота им. Това зависи основно от начина, по който самолетът се е разбил, но въпреки това от" Бизнес инсайдър" са събрали мнения на експерти по темата.

„Пасажерите вероятно не са страдали и дори не са знаели какво се случва“, според Дъг Ричардсън от IHS. Според него противоракетните системи „Бук“, за които се предполага, че са свалили самолета, се взривяват точно преди да достигнат целта си, като по този начин освобождават множество шрапнели, чиято цел е да разрушат самолета на възможно най-малки частици. Експлозията би довела до мигновено падане на налягането. Това би се случило толкова бързо, че пътниците дори не биха разбрали какво се случва.

Давид Ченчоти, също експерт по авиовъпроси, дава сходно мнение пред „Фокс“. „Не е лесно да се каже какво точно се е случило, но според мен взривът на ракетите е предизвикал декомпресия, а след това и пожар, липса на електричество“, заявява той

.След взрива на друг Боинг 777 през 1996 г. хирургът Джеймс Фосвинкел провежда цялостно разследване по случая. Трагедията тогава е от друго естество, но голяма част от неговите изследвания са приложими и в този случай. Според него след експлозията във въздуха следва незабавно ускорение на самолета и неговото падане. Той разказва пред Блумбърг, че загубата на налягане в кабината е причинила хипоксия в рамките на секунди, което означава, че всеки е загубил съзнание.