Обама заплаши Пхенян: Ако извършите нов ядрен опит, ще отговорим решително

Посещението на Обама в Южна Корея съвпада с една от най-големите трагедии в историята на страната - потъването на ферибот с над 300 пътници

Ако Северна Корея извърши нов ядрен опит, ще получи решителен международен отговор, предупреди президентът на САЩ Барак Обама в интервю за южнокорейския вестник "Чунан илбо", цитирано от Ройтерс. Обама пристигна днес на двудневно посещение в Сеул, част от азиатската му обиколка, започнала в сряда от Япония. Той ще посети още Малайзия и Филипините. Целта на визитата на американския президент в Южна Корея е да увери Сеул, че САЩ не се отказват да упражняват натиск върху Пхенян за прекратяване на изпитанията на ядрени оръжия. Северна Корея засили провокациите през последните седмици, съобщавайки, че се готви всеки момент да извърши нов ядрен взрив. 

Японски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, съобщават днес, че Пхенян е поставил измервателни уреди и детонатори и е циментирал една от шахтите в ядрения полигон Пунгери в североизточната част на страната. Някои анализатори смятат, че това може да е опит да се провали посещението на Барак Обама в Азия, посочва Франс прес. Други анализатори обаче посочват, че Пхенян не би рискувал да дразни по такава причина могъщия си съсед Китай, от който зависи икономически.

Според Южна Корея възможно е да става дума за обикновени маневри, които целят да създадат впечатление за подготовка на ядрен тест. Досега Пхенян е направил три ядрени опита - през 2006, 2009 и февруари 2013 г. Подобни тестове са забранени от ООН. Посещението на Обама в Южна Корея съвпада с една от най-големите трагедии в историята на страната - потъването на ферибот с над 300 пътници, повечето от които младежи, отиващи на ваканция. Веднага, след като кацна в Сеул, президентът Барак Обама положи венец пред националния мемориал в памет на жертвите на Корейската война и ръководи церемония за натурализиране на 20 военни от 14 различни държави и техните съпруги. Той използва повода да призове за обхватна реформа на имиграционното законодателство в САЩ.