Дянков: Русия е сериозен играч, мащабни санкции срещу нея са невъзможни

Според него страната е твърде голям играч на икономическата сцена

Мащабни икономически санкции по отношение на Русия просто са невъзможни. Това смята ректорът на Руската икономическа школа Симеон Дянков. По думите му това е така, защото страната заема твърде важно място на световната икономическа арена. Бившият ни финансов министър даде интервю пред телевизионния канал "Россия 24".

Той привежда като пример Куба – „малък остров, който произвежда банани, а те могат да се купят и от Салвадор или Коста Рика. В такъв случай санкциите могат да бъдат ефективни“. И пита: „Откъде западните държави ще купуват руските стоки? При това става въпрос не само за нефт и газ, а и за други суровини и ресурси за важни отрасли като авиопромишленосттта, например. “

„Ситуацията в Украйна бе тежка още преди началото на годината - твърди още Дянков. Това бе единствената държава от бившия социалистически блок, която въобще не проведе икономически реформи. В последните 25 години икономиката й се намираше в състояние на постоянна криза. След финансовия колапс през 2009 г. положението се влоши още повече. По всички стандарти страната трябваше да обяви банкрут. Положението в Украйна не бе предизвикано от текущата политическа криза и събитията в последните 3-4 месеца. Икономиката дълго време натрупваше проблеми и накрая положението се нажежи до точка, в която трябваше да се случи нещо ново. Сега всички чакат президентските избори за сформирането на стабилно правителство, но това ще стане едва в началото на лятото. Смятам, че през септември или октомври са възможни някои интересни реформи. Това означава, че още 6-9 месеца ще бъдат загубени за реформирането на икономикат".

Видеото можете да гледате ТУК.