НАТО в шах, обвинява Русия в агресия

НАТО обвини Русия, че генерира напрежение в Украйна и заяви, че заплахите на Русия, че ще използва военна сила са обезпокоителни.

"Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилват напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушават духа на споразумението от Женева", заяви заместник-генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, цитиран от Франс прес.

На този фона напрежението в Източна Украйна не намалява и отново властите съобщиха за атаки на проруските сепаратисти.

В сряда руският външен министър Сергей Лавров заплаши, че ако интересите й в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато тя изпрати танкове в кавказката страна.

Съединените щати от своя страна отхвърлиха като нелепи обвиненията на Лавров, че финансират или ръководят антитерористичната операция в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки определи като легитимен отговор действията на украинските власти срещу незаконното превземане с оръжия на сгради в няколко града в източната част на страната.

Правителството на Барак Обама проучва молба на Киев за оръжейна помощ от Вашингтон, съобщи Псаки. Тя обаче подчерта, че е малко вероятно искането да бъде изпълнено.

"Нашият подход е по-скоро към деескалация, не смятаме, че има военно решение... Има окупация на място, не смятаме, че трябва да засилваме напрежението с руснаците", аргументира се Псаки.

САЩ, Русия, Украйна и Европейският съюз стигнаха до споразумение за намаляване на напрежението в края на миналата седмица, според което проруските сепаратисти в Източна Украйна трябваше да свалят обсадите на правителствени сгради, но да бъдат амнистирани.

Киев и Вашингтон обаче обвиниха Москва, че не изпълнява поетите ангажименти. Напрежението в Украйна не намалява, като украинските власти съобщиха, че един войник е ранен през изминалата нощ при щурм на сепаратисти срещу военна база в град Артьомовск, близо до проруския бастион Славянск.

Близо 100 нападатели "откриха огън с автомати и картечници, използваха и гранати", посочи в комюнике министерството на отбраната, уточнявайки, че животът на ранения не е в опасност.

Аваков казва също, че след стълкновения, при които са били ранени петима души, украинските сили на реда са си върнали контрола над кметството на град Мариупол - пристанище в Югоизточна Украйна с близо 500 000 жители.

Кметството беше окупирано от сепаратисти от 13 април.

Милицията в Мариупол посочи в изявление, че е предприела действия към 3 часа тази сутрин, след като забелязала група от тридесетина мъже, въоръжени с бейзболни бухалки, да се опитва да проникне в сградата и да я освободи.

Избухнаха сблъсъци и силите на реда се намесиха. Петима души са ранени, обясни милицията.