​Кремъл заплаши САЩ с танкове в Украйна

Нищо от това, за което се разбрахме в Женева, не е изпълнено от властите в Киев, констатира Лавров

Ако интересите на Москва в Украйна бъдат атакувани, Русия ще отговори по същия начин, както в Грузия през 2008 г., когато изпрати танкове. Това става ясно от изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от АФП.

„Ако бъдем нападнати, със сигурност ще отвърнем“, заявява той в интервю за руската англоезична телевизия „Раша тудей“, цитиран от Ройтерс. „Ако нашите интереси, нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат директно атакувани, както например бяха в Южна Осетия, не виждам друг начин, освен да отвърнем в съответствие с международното право“, каза Лавров.

Москва смята, че САЩ ръководят нещата в Украйна, добави Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„По време на посещението на вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в Киев беше обявено възобновяването на контратерористичната операция. Показателно е, че киевските власти обявиха това по време на посещението на Байдън. Решението за началото на операцията в Киев беше взето след посещението на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу“, заяви Лавров.

Той констатира още, че нищо от това, за което са се разбрали световните лидери Женева, не е изпълнено от властите в Киев.

„Да, те разработиха проектозакон за амнистия, но този документ не засяга политическите затворници – добави той. – Има много данни за ролята на ЦРУ, за присъствието на управлението в страната, включително в структурата на Службата за национална сигурност и отбрана на Украйна“.

„Има много слухове за участие на американското посолство в събитията на „майдана“, за връзки с въоръжени активисти. При това нито едно от тези неща не беше опровергано“, добави Лавров. „Всеки път, получавайки обаждания от Джон Кери с думите „вие трябва, вие трябва...“, ние разбираме, колко далеч се намират САЩ от Украйна... До каква степен те се вълнуват, че хората, които подкрепят, реално не дават на народа очевидни права. След всичко това няма как да се избегне впечатлението, че САЩ ръководят шоуто“, коментира руският външен министър.

Русия се надява, че САЩ няма да мислят само за собствените си геополитически интереси в Украйна, подчертава още Лавров в интервюто си.

„Зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд смята, че сградите в Киев са превзети законно, това е просто невероятно!“, цитира телевизията думите на Лавров в „Туитър“.

„Украйна е само една от проявите на нежеланието на Америка да отстъпва в геополитическата битка“, цитира ИТАР-ТАСС руския министър на външните работи.