​Бившият чешки президент: ЕС и САЩ сринаха Украйна

Украинската криза може да се реши единствено, ако няма чужда намеса

Не Русия и не Путин са причината за това, което избухна на Майдана в Киев. Ситуацията в Украйна бе създадена от Западна Европа, от Съединените щати. Те провокираха неразрешим конфликт в Украйна. Тази страна трябва сама да определи пътя на своето развитие – на Запад или на Изток.

Това заяви в интервю за БНТ бившият чешки президент Вацлав Клаус е добави: „Аз казах, не натискайте Украйна, ще я унищожите, ще я сринете. Именно това се случва сега”.

Клаус вижда разрешаването на украинската криза само в отказа от всякаква чужда намеса в делата на страната. Сега, според него, само гражданите на Украйна трябва да решат как да живеят занапред, съобщава БГНЕС.

Бившият чешки президент разкритикува позицията на ЕС и САЩ за финансовата помощ за Украйна. По време на посещението си в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън обеща помощ от 50 млн. долара. Според Клаус, тази нищожна сума е едва 0,06% от украинския БВП, която едва ли ще бъде решаваща, за да се съвземе Украйна.

Това е много смешна помощ. Колко ли струва полетът на вицепрезидента Джо Байдън в Украйна, дали не е приблизително такава сума? Не вярвам, че ще помагат на Украйна, казва Клаус и обясни, че лично той не е привърженик на „международното раздаване на пари”.