Русия, САЩ и ЕС се разбраха за ситуацията в Украйна

Москва не възнамерява да изпраща свои войски в Украйна, увери Сергей Лавров

На четиристранната среща за Украйна в Женева между САЩ, ЕС, Русия и Украйна бе приет документ за деескалиране на ситуацията в страната. Това съобщиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров.

Лавров уточни, че одобреният документ предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна. Ще бъдат амнистирани всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления.

Документът съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен, подчерта руският външен министър.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Той също така изразява подкрепа за мисията в бившата съветска република на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за установяване на диалог.

Русия ще подкрепя ОССЕ при изпълнението на тази задача, обеща Лавров. В същото време той призова мисията да изпълнява честно и обективно женевското изявление.

Участниците в четиристранните преговори за Украйна в Женева се договориха да продължат да се срещат в различни формати, допълни Лавров. Той отчете, че САЩ и ЕС проявяват искрен интерес към провеждането на срещи с Руската федерация за Украйна.

Москва няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна, увери Лавров. Той подчерта, че това би противоречало на коренните интереси на самата Русия. Външният министър освен това обеща, че страната му няма да увеличава числеността на въоръжените си сили в Крим.

Украинските военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източни региони, предупреди Лавров. Той освен това осъди като абсолютно възмутителна наложената днес забрана за влизане в Украйна на всички руски граждани от мъжки пол на възраст между 16 и 60 години.

Бъдещите решения за Украйна трябва да са приемливи за всички украинци, като включително взимат предвид "езиковите особености на различните региони в страната", призова руският външен министър. Той даде да се разбере, че в бившата съветска република несъмнено ще бъде проведена конституционна реформа.

Променянето на извънблоковия статут на Украйна ще подкопае усилията за установяване на сътрудничество и взаимодействие за уреждане на кризата, предупреди Лавров.