Замразяване на руски активи поискаха от ЕП

ЕС трябва да ускори налагането на санкции за руски граждани

На фона на продължаващото насилие, което заплашва да дестабилизира източната част на Украйна, Европейският парламент призова за замразяване на руските активи в ЕС и незабавни мерки срещу руските енергийни компании и техните дъщерни дружества.

ЕС трябва да ускори налагането на санкции за руски граждани и да бъде в готовност незабавно да наложи икономически санкции срещу Русия, решиха евродепутатите и приеха резолюция по темата по същото време, в което се провежда срещата на върха в Женева между Москва, Вашингтон, Брюксел и Киев.

Депутатите изразиха надежда, че четиристранните разговори ще проправят пътя към дипломатическо решение на кризата и приветстваха идеята за провеждане на национален референдум относно бъдещия статут и териториалното устройство на Украйна, предложен от изпълняващия длъжността президент Александър Турчинов.

ЕП изрази дълбоката си загриженост за бързо влошаващата се ситуация и кръвопролитията в Източна и Южна Украйна. Парламентът прикани Русия незабавно да спре подкрепата си за въоръжените сепаратисти, както и да оттегли войските си от източната граница на Украйна.

Украинските власти имат пълното право да използват всички необходими средства, включително правото на самоотбрана, както е определено в Устава на ООН. Депутатите се обединиха около това становище и предупредиха Русия да не използва законното право на Украйна да защитава териториалната си цялост като претекст за провеждането на военно нашествие.

Европейските народни представители на 28-те призоваха още за разширяване мисията на ОССЕ, която следи за военни провокации и съблюдава спазването на човешките права в Украйна.

Отделна мисия ще бъде организирана и с цел подробно наблюдение на предстоящите избори за президент, насрочени за 25 май.