Роботът, търсещ малайзийския боинг най-после изпълни мисията си

Машината проучва район от океана, разположен на 2170 километра северозападно от западния австралийски град Пърт

Подводният робот, който проучва дъното на Индийския океан в търсене на черните кутии и на отломките от малайзийския самолет, изчезнал на 8 март, за пръв път изпълни изцяло задачата си, предаде Франс прес. Проучването на зоната ще приключи за една седмица, каза австралийският премиер Тони Абът. Машината проучва район от океана, разположен на 2170 километра северозападно от западния австралийски град Пърт. Двете предишни спускания на робота не дадоха резултат, защото бяха съкратени - първото заради дълбочината на обследвания участък, за която роботът не е пригоден, а второто по неуточнени технически причини. 

В нощта на сряда срещу четвъртък роботът е успял да изпълни изцяло мисията си и се подготвя за ново спускане. Зоната, в която работи апаратът, е определена след засичането на сигнали, наподобяващи тези на предавателите на черните кутии на малайзийския самолет. 

Австралийският премиер поясни, че ако едноседмичната мисия на робота не даде никакви резултати, ще се мисли за следваща фаза в работата му. След всяко потапяне на робота данните, регистрирани от сонара на апарата, който има формата на петметрово торпедо, се събират на борда на австралийския кораб "Оушън шийлд" и там се анализират, за да се види дали е засечено нещо необичайно на морското дъно. Роботът може да се спуска на не повече от 4500 метра и експертите мислеха, че зоната, в която работи машината, не е по-дълбока, но се оказа, че на определени места дълбочината превишава капацитета на уреда.