Смъртоносен вирус изчезна от френска лаборатория

Няма поводи за притеснения, споделиха учени от института Пастьор в Париж

Инвентаризация, проведена в престижния френски институт "Пастьор" в Париж, установила липсата на над 2300 проби, които съдържали образци от потенциално смъртоносния вирус на атипична пневмония (SARS). В понеделник служителите на частния научен институт, известен с откриването на ХИВ вируса през 1983 г., признали, че са загубили приблизително 2349 проби от 29 кутии, които съдържали образци от смъртоносния вирус на атипична пневмония, съобщава The Local.

Учените разбрали за липсата при проведена наскоро инвентаризация и съобщили в Националната агенция по безопасност на лекарствените средства и стоките с медицинско предназначение – тази държавна институция осъществява и контрол над биомедицинските изследвания. Учените помолили специалистите да им помогнат в търсенето.

Експертите на агенцията претърсили лабораториите на института "Пастьор" от 4 до 12 април, но си тръгнали с празни ръце, пише Ай нюз.бг.

Като разбрали за това, медиите веднага напомнили на обществеността за огнището на атипична пневмония в началото на 2000 година в Азия, в резултат на което загинали 775 души и хиляди били заразени.

Но изследователите от института "Пастьор" заявили, че независимо от безследното изчезване на смъртоносния вирус и липсата на сведения за съдбата на пробите, няма причини за тревога.

"Няма повод за големи притеснения – се казва в заявлението на института. – Независими експерти от Националната агенция по безопасност на лекарствените средства и стоките с медицинско предназначение квалифицираха риска за оцеляване на вируса SARS като нулев."

Представители на научния институт официално се обърнали към властите да започнат разследване на инцидента с изчезналите проби, които според тях са били унищожени, без това да е отразено в съответните документи.

"Теорията за човешка грешка е най-вероятна, но не изключваме и други версии", добавя генералният секретар на института Кристиан Брекот.

Наскоро французите се прославиха и с откриването на гигантския вирус на 30 000 години, който се намирал в сибирския мраз на дълбочина 30 метра.