Бронетранспортьори с руски знамена са навлезли в Краматорск и Славянск

Бронираните автомобили са участвали в операцията на Киев

Бронетранспортьори с руски знамена са навлезли в Краматорск и Славянск, където проруски активисти окупираха държавни обекти, а от вторник започна военна "антитеористична операция" на украинските власти.

Пет или шест бронетранспортьора влязоха в Славянск, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Първият от тях е с руско знаме. На всеки от БТР-ите са се качили по петнайсетина мъже във военни униформи. Те махат на местните жители.

Три леки бронетранспортьора и камион, превозващ въоръжени мъже без отличителни знаци и носещи руско знаме, влязоха в Краматорск, предаде Франс прес, цитирайки свой фотограф на място.

Според агенция Интерфакс-Украйна, бронираните автомобили са участвали в операцията на Киев, влезли са в Краматорск, но са били блокирани и превзети от проруските активисти.

Украинското министерство на отбраната увери, че нито един негов бронетранспортьор не е бил превзет на местна територия. От министерството на вътрешните работи за момента не коментират въпроса.

Междувременно говорителят на градската управа на Донецк съобщи, че въоръжени проруски сепаратисти са взели контрола над сградата на Съвета.

Реакция от страна на Украйна дойде от премиера Арсений Яценюк, който обвини Русия във „внасянето на тероризъм” с използването на тайни отряди, които организират въоръжените сепаратисти.

„Руското правителство трябва незабавно да изтегли своите разузнаватели отряди, да осъди терористите и да ги накара да освободят окупираните сгради. Това е условието, ако Руската Федерация иска ситуацията да се стабилизира, в което значително се съмнявам”, заяви Яценюк на среща на кабинета в сряда.

Малко по-късно Украинската служба за сигурност заяви, че се е сдобила със запис, който свидетелства за това, че руски главнокомандващи са дали заповеди на проруски настроените активисти "да стрелят и да убиват”, предаде АФП.

Засеченият запис „показва, че операциите по саботажа в Източна Украйна са били ръководени от военнослужещи от руското военно разузнаване, които са издали циничната заповед „стреляй, за да убиеш” при действията срещу украинските войници”, заяви в свое съобщение Украинската служба за сигурност.