Експерт: Станишев започна чистка на експерти, разследвали “Хохегер” и АЕЦ “Белене”

Станишев чрез правителството на Орешарски започна да разчиства неудобни експерти и специалисти, които са се занимавали с проверки и далавери по време на тройната коалиция. Стана ясно, че миналата седмица шефът на финансовата инспекция е била повикана от новия финансов министър и помолена да се оттегли от поста, защото покрай нея имало създадено напрежение. Това обяви по Нова ТВ сама  Теменужка Петкова.

Тя е категорично, че в случая не става дума за професионални грешки, защото е професионалист и е от 25 години в системата на финансовия контрол, а най-вероятно заради участието й в разкриването на далаверите “Хохегер”, където е замесена жената на Станишев – Моника, както и с разплитането на кражбите около АЕЦ”Белене”.

Именно Петкова извади през февруари на бял свят резултатите от ревизията на незавършената Белене. По думите й проверката е започнала още през 2009 и е обхванала периода 2012. Така стана ясно, че в незавършената АЕЦ са налети 1.300 000 000 лева по счетоводни данни, като голяма част от тях са отишли за консултанти. Теменужка Петкова бе категорична, че най-големият фал по този проект е ,че няма договор между българската и руската страна,  а само едно споразумение. Тоест, харченето на всички пари е ставало незаконно. Според бившият шеф на финансовата инспекция са констатирани и множество нарушения при възлагането на обществените поръчки. Тя потвърди също така факта, че един от консултантите е получил над 200 млн. лева. По непотвърдени данни става дума за енергийната акула Богомил Манчев. 

Попова обясни, че длъжността й е мандатна и според правилата и законите на този пост е трябвало да бъде до 2014 година. Но тя е убедена, че е отстраняват, защото се е занимавала с далавери, свързани със Сергей Станишев.