Президент, патриарх и писател дадоха кураж на МВР за честни избори

Акад. Антон Дончев участва в дебат, в който подкрепи полицаите в битката им срещу корупцията

Президентът Румен Радев, патриарх Неофит и писателят акад. Антон Дончев са окуражили служителите на МВР да се борят с купуването на гласове на предстоящия предсрочен вот на 26-и март. И тримата са били поканени на днешното национално заседание в Академията на МВР, се разбира от съобщение на ведомството. Присъствал е само Дончев, а Радев и патриархът са изпратили обръщения.

"За пореден път страната ни е изправена пред изпитанието на изборите. За пореден път всички български граждани ще бъдат призовани да поемат върху плещите си отговорността за настоящето и бъдещето на своята държава. За съжаление, в последно време народното волеизявление беше неизменно съпровождано от порочни практики, влизащи в противоречие с идеята и философията на вота като доброволна и свободна изява на свободни и независими граждани. Преодоляването на тези практики е, разбира се, въпрос на лично израстване на всеки български гражданин и на обществото ни като цяло, но важен дял в него имат, разбира се, и органите на реда, на които народът ни разчита да отстраняват в зародиш всичко това, което влиза в разрез с честността и почтеността, със справедливостта и мира в държавата", пише в обръщението си патриархът Неофит.

"Вярвам, че всички вие, участниците в Националното съвещание на МВР, ще положите максимални усилия за гарантиране на честността на изборния процес. От Вашия професионализъм, безпристрастност и политически неутралитет заявиси предотвратяването на всякакви опити за изборни манипулации и действия опорочаващи изборите", е посланието пък на президента.

Слово пред полицаите е произнесъл акад. Антон Дончев.

"Словото си за духовността, морала и честта писателят завърши с думите: "Вие участвате в целия живот на нацията, подобно на учителите и съдиите. Защитата на достойнството е свръхзадачата на силите на реда. Пазете достойнството на българския народ. Бъдете живи и здрави".