Ковачев: Реакцията на Македония след резолюцията за Албания е рефлекс от югокомунизма

„Реакцията на колегите ми в Македония е рефлекс от югокомунизма, от налаганата от сърбите доктрина с десетилетия, че всичко, което е свързано с България е лошо и трябва да бъде изтрито, а което не може чрез мирен начин – да стане чрез насилие – побои, вкарване в затвора и концлагери - най-черната традиция на югокомунизма. Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев пред Faktor.bg. Поводът са острите реакции в македонската преса, включително и позицията на македонския външен министър Никола Попоски, че българските евродепутати защитават личните си интереси.

„По повод позицията на Попоски – ще му отговоря, че той следва своите тяснопартийни отношения. Той като какъв се явява, че коментира друга страна и текст, който е свързан с уважението към граждани, които се идентифицират като българи. В текста няма една дума за македонска етническа общност – говори се само за българите, които досега са били маргинализирани. Тази реакция си я обяснявам с инерцията, която е от 44-та година - за отричане на всичко, свързано с България, колегите ни от ВМРО –ДПМНЕ не успяха да го превъзмогнат това по пътя на европейската интеграция. Ние трябва да преодолеем несправедливостите на миналото, но те го предадоха и на много млади хора.“ заяви още Ковачев.

„Изконно право на всеки е да се определя като какъвто прецени. За първи път документ на ЕП признава съществуването на тези хора в Албания.“ Акцентира евродепутатът и обясни, че това са годишните резолюции, които приема Европейският парламент за оценка на напредъка на всяка страна, която е кандидат-член на ЕС. Резолюциите съдържат препоръки. В една от тези препоръки е записано, че на българската общност законодателно трябва да й се гарантират правата и това да се случи на практика. „Хората, които сега се идентифицират като македонци – това е тяхно право и аз го уважавам. Докладчикът не искаше да се споменават никакви проблеми на малцинствата, защото това ще „повлече“ и споменаване на други подобни в региона, затова беше трудно приемането на текста. „Това да има българи в западната страна на Македония и от източната, повдига въпросът какви са тези по средата.“ уточни още той, коментирайки острите реакции.

„Реакцията на част от македонските медии и част от политическия елит за мен е много разочароваща. Жалко, защото, първо не става въпрос за Македония. Не става дума по никакъв начин да се отричат права на който и да е било да се идентифицира такъв, какъвто желае. Затова за мен тази реакция е разочароваща и притеснителна. Първо не става въпрос за Република Македония, второ – не става дума за отричане на каквото и да било. Който желае да се идентифицира като етнически македонец, има право на това, но и който има желание се идентифицира като етнически българин, има същите права.

Разбирам желанието и на Груевски и на Попоски и на тяхната политическа доктрина да затвърдят това, което се е случвало в предишните десетилетия, но не за сметка на фалшифицирането на историята и грубото погазване на фактите. Това могат да го правят със същия резултат без да манипулират нашата обща история. За огромно съжаление, партията, която си е сложила абревиатурата на българската революционна организация ВМРО, вместо да сътрудничи по най—добрия начин – провокира. България иска да помогне на Македония да стане член на ЕС. Но не трябва да се провокираме с неща, които няма как да приемем – фалшификацията на историята. Плеяда от наши национално герои няма как да се защитят, подложени на промяна след тяхната смърт.“ завърши той.