Социалният министър с фалшива диплома по мениджмънт

След арх.Калин Тихолов, номинация на ДПС, още един министър от проектокабинета на Пламен Орешарски се оказа пробит – д-р Хасан Адемов. 

Посрещнатия с овации д-р Адемов,  който поема министерството на труда и социалната политика, е завършил магистратура по „Здравен мениджмънт“ в университет „Проф.Асен Златаров“ в Бургас без да се весне във вуза, показва проверка на Флагман.бг. 

Името му в Бургас се свързва с грандиозен скандал в периода 2002-2005 г. През 2004 г. прокуратурата повдигна обвинение срещу тогавашния ректор на държавния университет „Проф.Асен Златаров“ Николай Ралев. Година по-късно в Окръжния съд на Бургас започна дело срещу Ралев по обвинение, че е раздал фалшиви дипломи за висше образование на депутати, министри и десетина държавни служители. Заради делото несменяемият три мандата Ралев е отстранен от поста. По време на делото той е зам.ректор по учебната част.  Разпитани са ексздравния министър Илко Семерджиев, Мехмед Джафер – ексзам.военен министър, Хасан Адемов – председател на комисията по социална политика в НС. И тримата се оказали дипломирани магистри без да се явят на приемен изпит, без да ходят на лекции и упражнения и без изобщо да се явяват на семестриални изпити. 

„Джафер се сдоби с диплома по специалността „Стопанско управление“, за която е нужен 5-годишен курс на обучение. Хасан Адемов и Илко Семерджиев получиха дипломи за магистри по специалността „Здравен мениджмънт“, която беше абсолютно задължителна, ако искаш да оглавиш звено в областта на медицината – независимо дали става дума за министерство или най-обикновено отделение в болница“, припомни източник от Университет „Проф.Асен Златаров“. 

Хасан Адемов и Илко Семерджиев изобщо не са се вясвали в Бургас, дипломите са им били доставени в столицата от лице, пратено от ректора Ралев, става ясно от събраните доказателства в досъдебнвото производство. А иначе тази специалност се придобива след 2-годишен курс на обучение и полагане на държавен изпит 

„Не знаем докъде стигна съдебното дело, което започна срещу Ралев, но е факт, че той самият още тогава започна серия от дела за клевета и обида срещу журналисти, както и срещу членовете на Обществения комитет за възстановяване на законността във вуза, който бе изкарал на показ кирливите му ризи, бяхме стигнали даже до Еврокомиисята. Ставаше дума за  десетки фалшиви дипломи“, добави източникът ни. 

През 2005 г. идва Тройната коалиция на власт и повече никой не повдига въпроса за дипломите на активистите на БСП и ДПС. 

Оттеглилият се снощи сам от състава на правителството арх. Калин Тихолов е също предложение на ДПС. Принадлежността му към тази партия може да се потвърди от списъците  на предизборната кампания за местна власт в община Несебър през 2007 г., когато Тихолов се регистрира като водач на листата на ДПС, но партията тогава не успя да го вкара в местния парламент.