Политиците глухи и слепи за демографската криза в България

Центърът за демографска политика е силно притеснен от липсата на достатъчно внимание от страна на властимащите по проблемите, свързани с демографската криза у нас. 

 

В изпратена до медиите декларация, от там изразяват неудовлетворението си заради обявените приоритети и намерения и  избраните насоки за работа на избрания 42-ия Парламент, от позицията на президента и от оповестените идеи за дейността на евентуалното експертно правителство.

Считаме, че не се отчита в достатъчна степен актуалната проблематика пред управлението на държавата, довела до острата политическа криза у нас, заявяват от Центъра.

От там напомнят редица мрачни статистки, според които България е на първо място в света по намаляване и изчезване на населението,  на първо място в Европа по смъртност, на 229-то място от 232 държави в света по раждаемост, на първо място в света по самоубийства, включително детски самоубийства. Екзистенциалният за нацията проблем за демографската катастрофа въобще не е обект на интерес на властващите, посочват от ЦДП.

От там подчертават, че президентът е обявил четири основни кризи - политическа, парламентарна, социална и икономическа, пропускайки най-опасната за нацията -демографска криза.

В дневния ред  на Народното събрание и бъдещото правителство трябва да са основните акценти, довели до масовите протести и до самозапалванията, които изгониха ГЕРБ от управлението на  държавата: корупционния произвол, монополната алчност, бедността и  безработицата, упадъка и обезлюдяването на регионите. безнаказаната престъпност, включително циганската; смяната на политическата система и  т.н., изреждат от Центъра, изтъквайки, че всички те имат своята пряка връзка с демографската катастрофа.

Призоваваме новото управление да застане с лице към тези проблеми и да започне методично да работи за разрешаването им, апелират от ЦДП. Според тях  крачка в тази посока би било създаването на специална комисия в парламента по въпросите на демографията.