Иван Костов: Борисов и Цветанов са поръчали уволнението на Тодорова

Иван Костов е категоричен, че кабинетът е уволнил Мирослава Тодорова чрез Висшия съдебен съвет. Решението според него било на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов. "В понеделник ВСС е написало точките, по които ще заседава, а там няма точка, която да се отнася до Тодорова.

В четвъртък обаче тя е добавена извънредно", посочи лидерът на ДСБ и призова хората, които се интересуват, да поискат информация от архива на ВСС.

Той отвърна на ударите, които му бяха нанесени миналата седмица от енергийния министър Делян Добрев и Бойко Борисов. Те обвини Командира, че увеличаването на тока с 16% идва заради управлението на ОДС (1997-2001 г.). Костов контрира в студиото на БТВ тази теза и заяви, че е оставил цената на тока константна. „В момента тази цена се определя от Държавната комисия по електро и водно регулиране, която беше създадена доста след управлението на ОДС. В момента евтината електроенергия се дава на близки до властта хора”, категоричен е Командира.

Той допълни, че в това отношение премиерът Борисов е неграмотен, подсказвайки, че очевидно е заблуждаван от подчинените си. Атаките от страна на Делян Добрев срещу себе си Костов определи като злоупотреба. Лидерът на ДСБ призова хората да си изградят стратегия за зимата, когато ще усетят най-тежкия удар от покачването на цените на тока. По думите му това  било хитър ход от страна на кабинета, тъй като оскъпяването на електроенергията няма да се усети чувствително през лятото, а през отоплиотелния сезон.

По отношение на предстоящия мониторингов доклад от ЕС за България за съдебната власт, Костов заяви, че поведението на Плевнелиев и разногласието му с вътрешния министър е смекчило критиките. Костов призна, че преди изказването на президента, който застана зад уволнената съдийка Мирослава Тодорова и се опъна на Цветанов, забележките са били много по-остри. Последната визита на Бойко Борисов в Брюксел имала същия смекчаващ ефект.

Той бе категоричен, че ВСС е безпомощен орган. Лидерът на ДСБ предложи 5 спешни мерки, с които да бъде постигната ефективност в работата на магистратите. „ВСС да няма политическа квота, а да се прави пряк избор на членовете от останалите съдии и прокурори. Трябва да се намали съставът от 22 на 12 души, защото така или иначе няма работа за всички там. Мандатът им също трябва да се съкрати - от 5 на 3 години. И не на последно място – Висшият съдебен съвет да не бъде постоянно действащ орган, а членовете му да работят наред с останалите си колеги, за да видят с какъв аршин мерят”, категоричен е Командира.

Всичко това можело да се случи чрез промяна на Конституцията. Засега Костов не е говорил с представители от парламентарната група на ГЕРБ, тъй като си контактували само през медиите. Костов напомни, че предстоящият доклад се отнася и до МВР. В него основният проблем бил фактът, че организираната престъпност не е овладяна. Заради продължаващия извънредно мониторинг в тази посока Иван Костов заключи, че нито това правителство, нито тройната коалиция са успели да изпълнят обещанията си.

{fcomment}