Плевнелиев пред FAZ: Русия финансира анти-европейски партии и медии, за да отслаби ЕС

Той призовава лидерите в ЕС да посочат ясно какво се случва и какво руската пропаганда цели

Има много доказателства за руско финансиране на анти-европейски партии и медии в България, а и в други страни от ЕС. За тези тенденции от опасна пропаганда предупреждава българския държавен глава Росен Плевнелиев в интервю за FAZ.

По думите на Плевнелиев Русия се опитва на една нова идеологическа основа да постигне старата цел на СССР, пише Deutsche Welle. Това в момента обаче се случва чрез подпомагане на ултранационалистически партии или движения, които разклащат основите на Европейската общност и рамката на Европа.

"Това става чрез отслабване на Европа и чрез разпространение на съмнително отношение към ценностите на демокрацията и върховенството на закона", обяснява президентът.

Руската пропаганда срещу европейските ценности - това е целта на Москва и в интернет, предупреждава Плевнелиев. Той припомня, че преди няколко години, когато се появиха първите предупреждения за тази нова война и когато за първи път той лично заявява това, много политици определят обвиненията като преувеличаване.

"Все пак хибридната война днес не е тайна повече", допълва българският президент.

Той призовава лидерите в ЕС да посочат ясно "какво се случва и какво руската пропаганда цели".