Цацаров: ДАНС и ГДБОП са пробити, остава да разчитам на Пожарната

Материалите от така наречените “достойни прокурори” не са изтекли от обвинението

Писмото и материалите от така наречените “достойни прокурори”, изпратено късно снощи до медиите от мейл на Борислав Сарафов, в което се обяснява, че прокуратурата е в заговор с ТВ 7 относно скандала с бюлетините, намерени в печатницата в Костинброд, не са изтекли от прокуратурата. Това обяви на пресконфеленция продължила повече от два часа главният прокурор Сотир Цацаров.

Той намекна индиректно, че най-вероятно част от тези материали са изтекли от ДАНС, защото на постановлението на градска прокуратура за извършване на проверка в печатницата има собственоръчен подпис на агента от ДАНС, че го е получил,  а на изпратения по мейла нелегален екземпляр няма такъв подпис.

ДАНС ни върна днес материалите с въпросното постановление, но не с екземпляра, изпратен от нас, а с този, който е пуснат до медиите, обясни Цацаров.

На журналистически въпрос на кого тогава може да разчита прокуратурата, след като ГДБОП и ДАНС са пробити, Цацаров отговори саркастично: На противопожарна охрана...

Главният прокурор съзря интересно съвпадение, че писмото от “достойните прокурори” е получено малко, след като са обявили, че ще бъде поискан имунитета на Цветан Цветанов, а Бойко Борисов е направил изявление, че прокуратурата им е отнела 5-6% от изборите. 

Целта на това писмо е да се опровергае това, което трябваше да оповестим днес на пресконференцията и да се създаде недоверие сред обществото, посочи Сотир Цацаров. 

Той поясни, че при проверката в Костинброд на 11 май първоначално собственикът на печатницата е говорил, че 350 000 бюлетини са количество “над тираж”. След като обаче Бончев е провел няколко спешни телефонни разговора, започнал да твърди, че намерените бюлетини са “технологичен брак”. 

Да, ние знаем с кого е говорил Бончев, но тази информация е висока степен на следствена тайна, посочи обвинител номер едно.

На авторите на компроматното писмо до медиите, представящи се като честни прокурори, Цацаров изпрати открито послание: Ще си свършим работата! Пак повтарям, ако някой мисли, че ще сме пасивни наблюдатели на престъпления – просто са объркали времето, обстановката и човека.

Иронично той отчете, че както го наричат в писмото, наистина се вижда като вещица и познава Дилян Пеевски така, както Цветанов, Борисов и Фидосова. 

Не съм враг на никого, а политиците, които правят законите да решат каква прокуратура искат да имат. Ако искат тя да е нормална, аз се стремя именно към такава работа и нямам никакви намерения да променям начина си на действия.

Сотир Цацаров предупреди, че сега предстои да разпореди проверка, която да изясни от къде е получено скандалното и манипулативно писмо и кои са хората, които стоят зад него. Той коментира още, че предстои да се прави експертиза с полиграф от печатницата на БНБ на машината в Костинброд, която е изключително модерна. 

Главният прокурор коментира още, че срещу ТВ 7 и партиите, които на 11 май са се надпреварвали да дават пресконференции, отношение трябва да вземе ЦИК, който следи за изпълнението на изборния закон.