​Анализатори за писмото на Доган: Посредственост, мисли в щампи

Сокола вече не крие руските си зависимости, употреби отново турци и мюсюлмани

Писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган до Павел Журавлев, директор на Руския Културно-Информационен Център в София (виж ТУК) предизвика остри реакции, заради поредния опит за проруска пропаганда.

Повод за откровенията на Сокола е номинацията му за награда заради сътрудничеството между Руската Федерация и България в областта на духовното сближаване на двата народа.

В писмото си Доган твърди, че „Русия няма „граници”. Тя винаги е била в друго измерение. Именно затова, в актуалното ни политическо време Русия се възражда не само като геополитически Баланс, но и като Алтернатива за гарантиране на сигурността и мира в планетарен мащаб“.

Ето как анализатори разчетоха посланието до Кремъл:

Илиян Василев, анализатор, бивш посланик на България в Москва:

„Обикновена посредственост, която само у нас, може да минава за гениалност или изключителност. Няма грам аналитична дълбочина, защото Русия е в терминален - т.е. необратим упадък и това не е идеологема, а близка до консенсус диагноза на аналитици, които се занимават с Русия в целия свят.

Това, че хора като Доган не могат да сглобят отделните части на картината на този упадък само говори за индоктринация, т.е. за отсъствието на отвореност към познанието и обективното наблюдение на явленията. Той мисли и действа в рамките на щампи.

А това за "планетарния" мащаб прави нещата от тъжни в грозни - един български политик да се слага в писмо до ръководител на културно-информационен център !?! у нас.

Това, че изпраща послание към определени кръгове в Москва е ясно, че го прави, за да има изгода за себе си и за ДПС е също ясно. Но поне да беше извадил урок от случката с Нинова - флиртовете с Кремъл обикновено се оказват губещи за флиртуващия“.

Петър Бояджиев, политически емигрант във Франция:

„ В средата на 2015 година излезе от печат мемоарната ми книга ИСТИНАТА ПРОТИВ ЛЪЖАТА. Книгата засяга въпроси от национално значение, защото в нея за първи път аргументирано и с много приложения излагам и защитавам тезата, че Ахмед Доган не е само бивш агент на българската Държавна сигурност, но по-важното - че е превербуван от съветниците на КГБ по онова време, които се намираха в администрацията на следствения отдел. Самият аз съм прекарал 6 месеца в тези килии и знам от личен опит как всяко по-сериозно следствено дело се контролираше от тези съветници, както и опитите за вербовка или превербовка. В книгата говоря за една от най-значимите манипулации на българската мюсюлманска общност с цел създаване на противопоставяне между българи и турци, за да се управлява политическият процес в страната в полза на комунистите и Русия. Някои хора тогава погледнаха скептично на изложеното, защото се противопоставях на лъжата на партия Атака и другите проруски групи, че Доган прокарва интересите на Турция в България. Е, събитията малко по-късно от декември хвърлиха поредната доза светлина. Лентите, които Евгений Михайлов публикува в неговото предаване по телевизия BIT ни поведоха още по-уверено към истината. А накрая руските спецове бяха принудени направо да захвърлят маските. Генерал Решетников нарече Доган български патриот и дори решиха да го удостоят с награда за секретната му служба, защото поне аз не виждам друго сторено за обществото от агента Доган“.

Осман Октай, анализатор и бивш зам.-председател на ДПС:

„Наградата на Доган е част от хибирдната война на администрацията на Путин към България. Много книги и статии показаха обвързаностите на Доган не само със съветските, но и с руските служби. Най-важните от тях бяха на проф. Япов и на покойния Мирослав Дърмов. С номинацията на Доган за руска награда и последвалото от него писмо - благодарност към шефа на Руския културен институт, за пореден път се употребява турското и мюсюлманското малцинство в България, както стана и по време на Възродителния процес. Случващото се е продължение на така наречения анализ на Доган преди една година, по време на коледния купон на ДПС, когато заради натовските си позиции бе изгонен Лютви Местан. Тогава беше дадено началото на проруска политика, а сега с новата му заявка се слага началото на ново управление на България, с участието на ДПС и БСП. Целта е пълзяща стратегия за негативно отношение към НАТО и ЕС. Неслучайно това става в момента, когато очакваме логистика на натовски военни части в България, Румъния и други държави партньори. Избраха си президент, наградиха си Доган за подкрепата, сега се очаква след изборите да се реализира пропутиновското правителство в България. Нашата страна става врата за дестабилизирането на Балканите“.

Иван Сотиров, политик, бивш депутат от СДС:

"Духовното“ битие на ДС агентите винаги е носело съветската школовка на безчестието. Само който не познава екзистенциалната заслепеност до която води рублофилията, само той не може да разбере как почетният председател на ДПС, може да стане проповедник на Руската ортодоксална доктрина. Да, Русия няма „граници“, тя се простира до там докъдето стига нейната резидентура , тя носи псевдонимите на псевдопатриотите - „Гоце“, „Сава“, „Иван“….."