Румен Радев дава в съда споразумението между ЕС и Канада

Чужди компании щели да блокират парламента да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, смята президентът

Поел съм ясен ангажимент да сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (СЕТА), заявява новоизбраният президент Румен Радев пред списание А-spekto.

"Споразумението предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата, да ограничи вредна съставка в храните или да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, да речем. Това е абсолютно недопустимо", заявява Радев. 

Списанието е известно с проруската си политика. Основни автори там са Петър Волгин и политологът Иво Христов, който бе в щаба на ген. Радев и му помагаше за речите. 

На обратния полюс на Радевите вълнения за СЕТА са експертните мнения.

"Търговските обеми с Канада представляват 1/240 от БВП на Европейския съюз. При Канада експортът за ЕС е доста по-голям - около 10% от целия й стокообмен. Тя изнася за европейските пазари основно горива (петрол, петролни продукти и газ) и суровини (метали и метални сплави и дори диаманти). Това означава, че цената на всички тези стоки и на стоките и услугите произвеждани с тях ще падне, така че реално споразумението е по-изгодно за ЕС, отколкото за Канада", коментира в интервю за faktor.bg икономистът Красен Станчев.

"Колкото до ефектите за България - търговският ни обмен с Канада е около 50 млн. евро годишно, което е сравнимо с дневните разходи на българското правителство. Толкова много шум за 1/365 от правителствените харчове за 2017 г. може да се обясни само с предположението, че вдигащите шума разглеждат избирателите като пълни глупаци", подчерта Станчев.