Цачева: Без ченгета в дипломацията, Радев: Няма да правя лустрация

България не се нуждае от дестабилизация, Цачева не е номинация на правителството

Кандидатите за президентския пост Цецка Цачева, издигната от ГЕРБ, и Румен Радев, подкрепен от БСП, влязоха в последен решаващ телевизионен дебат по БНТ, но ясно демонстрираха различия по важни теми от живота на българите. Двамата коментираха , които според социологическо проучване най-силно вълнуват обществото. Сред акцентите бе и мигрантската криза, както и мерките, които двамата като държавен глава биха предприели при рязко струпване на бежанци на границата ни.

Според Румен Радев е необходима готовност на българската армия да застане  на границата в случай на ескалация на тази криза. „Армията трябва да има подготовка. Няма да изпратя аз армията. Армията е придатък на гранична полиция. Отговорността за охраната е на „Гранична полиция“ и МВР. Трябва КСНС по най-бързия начин да реагира. Правителството ще изпълни всичко, а президентът е длъжен да координира. Германия вече въвежда лимит от 200 000 човека. До 2020 година Германия ще отдели 92 млрд. евро за интеграция без изгледи за успех. Това означава 15 000 на бежанец. Алтернативата е запазването на нашата национална сигурност. Тук са влезли нелегални мигранти, които разселваме“, каза още Румен Радев.

„България води прагматична и отстояваща националния интерес политика. Проблемът с мигрантската вълна е едно от най-големите предизвикателства. Корени се в открити военни конфликти, които са близо до границата ни. Немислимо е проблемът с бежанците да е само и единствено възможно за България без да ползваме европейска солидарност, така както това се случва”, заяви Цецка Цачева. „Правителството и компетентните институции полагат усилия. Имаме солидарността на европейските държави“, заяви Цачева. По думите й България добре пази границите си. „Когато става дума за сигурността, цената е последният въпрос. Няма да има време за свикване на КСНС. Решенията му не могат да произведат конкретна задължителна сила. Бързо трябва да се действа от компетентните служби. Европейската гранична бреговата охрана разполага с 1500 човека. Българската граница и гранични полицаи са неприкосновени. Евродепутатите на БСП и ДПС гласуваха скандална резолюция, за да има повече възможности за бежанци. България не провежда политики по отношение на икономическата миграция“, каза още Цецка Цачева. По повод чл. 208 за бежанците Цачева улови опонента си, че не се е запознал достатъчно точно с нормативните документи и го успокои, че няма да се допусне бежанците да променят националната идентичност на страната ни. Тя допълни, че до момента само 9 души са се възползвали от член 208 за постоянно жителство в страната ни.

„По-високият бюджет на армията е илюзионен”. Това заяви Румен Радев по темата за българските войски. „Бюджетът е за осигурителни вноски. По мое време бюджетът по предложение на Министерство на отбраната беше орязан с една четвърт от Николай Младенов. От там са започнаха големите проблеми на българската армия. Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС, настоя  за преразглеждане, но премиерът каза, който е обещал да си го изпълнява“, каза Радев и посочи, че проблемът е много сериозен с възможностите на българската армия и състоянието на въоръжените сили. „Проблемите са в ежедневието. Хората напускат, те са демотивирани, обезверени, необорудвани. Не могат да водят нормална подготовка. Тук трябва президентът да има много ясни позиции как да запази боеспособността на въоръжените ни сили“, коментира той. Според него гражданският контрол се превърна в гражданско управление.

Цачева констатира, че повече от 25 г. не са инвестирани средства за обновяването на българската армия, което днес е факт и допълни, че за 2017 г. се предлага 1,63% и се очаква да стигне то 2 на сто от бюджета. Тя подчерта, че ще настоява за увеличаване на бюджета в сухопътните сили. „Аз не напускам като вас, боря се до край. Вие можехте да се борите, ако бяхте останали в армията. Не съм очаквала, че натовски генерал да оспорва решения на НАТО и делите нацията на ваша и на моя”, заяви претендентът за президент, издигнат от ГЕРБ.

Двамата влязоха в спор и по въпроса със съдебната реформа. „Успяхме да направим не малко. Конституционна реформа, промените за съдебната власт, продължават останалите закони – антикорупционният, за който се надявах да бъде факт до кампанията. Няма да се поколебая, когато видя, че законодателният процес не дава очакваните у българското общество за справедливост “, заяви Цецка Цачева. Румен Радев нарече промените в съдебната реформа козметични. „Козметичните промени едва ли са ефективната борба с корупцията. Г-жо Цачева, как след разговорите с РБ се решихте да правите съдебна реформа? Юни месец бяхте казали, че тя е приключила. Вие се отказахте от подписа си“, посочи той. В отговор Цецка Цачева припомни, че тя е вносител на първия закон със 132 подписа. „Не съм се отметнала. Подписът ми стои. На първо чете Антикорупционният закон мина и той ще бъде факт до края на календарната година, въпреки съпротивата на опозицията“, подчерта тя.

По отношение на това какво би направил, ако стане президент, Радев добави, че ще посети Румъния във връзка с правосъдната система там, която осъди политически лица в страната. „Ще поканя съответни румънски представители, за да говорим за сериозна съдебна реформа и като президент ще настоявам за съдебна реформа“, коментира Радев. Към това той поясни, че ще види мотивите на всички заинтересовани. „За намаляване на политическата зависимост, на прокуратура и инспектората на ВВС. Това е въпрос на дискусия. Ще се срещна с хората, ще почерпя и международен опит“, уточни Румен Радев. Цачева отбеляза, че от ноември действат новите правила в законодателството. По думите ѝ това е нейната кауза преди да бъде в политиката. „Аз знам след срещите с бизнеса и с обикновените граждани колко много те желаят справедливост. Не очаквах, че вие ще подцените така българските магистрати и ще търсите чужда помощ от Румъния. Очевидно не сте запознат добре с работата им“, добави Цецка Цачева.

В дебата бе включен и въпросът за обединяването на нацията и националните интереси. Според Румен Радев президентът трябва да е обединител на нацията. По думите му вотът за президент му дава силата той да бъде партньор между партиите, институциите, между гражданските сдружения и българските граждани. „Президентът трябва да може да изслушва всички страни. Трябва да може да търси консенсус. За да имаме обединение, ние трябва да имаме цел. Не може просто да се обединяваме, ако нямаме цел“, заяви Радев. Попитан коя е българската национална цел, той посочи, че в нашата държава всеки български гражданин трябва да може да реализира своя талант, да има правото и на труд, на спокоен и сигурен, живот със стандарт и качество на живот в една среда с ясно бъдещо развитие. Кандидатът за президент от ГЕРБ заяви, че нацията е разделена. Тя подчерта, че не приема от избори на избори било то парламентарни или местни, да не се зачита постигнато от предходно управление. По думите й трябва да се преодолее дефектът на управлението. „Това се постига с изготвянето на национална доктрина“, каза тя и посочи, че президентът трябва да започне диалога с неправителствените организации и политическите партии за изработването на една такава доктрина. Според Цецка Цачева това е необходимо, за да сме сигурни, че дори когато демокрацията го изисква, налага и допуска или има смяна на политически сили трябва да е ясно, че посоката на развитието на България няма да бъде отклонявана. Цачева коментира и темата за националния интерес. „Неведнъж заявих в тази кампания искам да видя образована, богата просперираща българска нация, която да живее в една стабилна държава с работещи институции. С уважение към различните етноси“, подчерта кандидат-президентът от ГЕРБ. Тя призова да се забрави езикът на омразата, който се чува от пленарна зала често. „Ние всички сме част от единната българска нация и такава трябва да я завещаем на българските деца“, заяви Цачева.

По повод езика на омразата и разделянето на нацията Румен Радев заяви, че в едно село на границата на България го е впечатлило твърдението на хората, че са свикнали да живеят без пари и без подкрепата на държавата. Той обясни, че хората са го помолили да върне достойнството им. „Това означава, че българите не са се предали. Това означава, че има кауза, за която един президент да стои и да се бори. Той трябва да върне загубеното достойнство на нацията, защото много политици се постараха българинът да живее с убеждението, че неговото национално достойнство е потъпкано“, коментира ген. Румен Радев. Според него това е спойващият елемент, защото целта е високо качество на живот, благоденствие, в една сигурна обстановка, но с достойнство.

Кандидатът за президент от ГЕРБ Цецка Цачева направи публична изповед и разказа семейна история свързана и с днешната дата – 10 ноември. Тя разказа, че днес на една среща бившият син депутат Христо Марков я е попитал дали наистина е внучката на Иван Цачев. „Аз днес пристъпих синовното обещание и клетва, което дадох на баща ами на смъртния му одър. Да аз съм внучката на Иван Цачев“, заяви Цачева и обясни, че той е бил със смъртнa присъда, изпълнена от комунистическия режим. „Аз научих след 10 ноември“, каза тя. Цачева заяви, че е попитала родителите си защо са крили толкова години и защо тя и сестра й не са знаели какъв е коренът им и каква е пъпната им връв. „Баща ми да ми прости“, каза Цачева. Тя обясни, че знае, че не всички хора я харесват, че не е красива, но не е била никога разследвана за корупция и престъпления, и е една достойна майка. „Правиха разследване за дипломата ми“, поясни тя. Цецка Цачева коментира, че я е разтърсило в кампанията това, че са я нарекли ляв кандидат. „Искам извинение и прошка от баща ми, защото аз го направих днес. Толкова години тая историята за дядо, но ситуацията е такава, че ние трябва да спрем с тези разделителни линии“, подчерта кандидатът за президент от ГЕРБ.

От своя страна ген. Радев поднесе своите лични и искрени съчувствия за личното признание. „Наистина се надявах, тази кандидат-президентска кампания да не бъде асоциирана с едни парламентарни и чисто политически избори. Това беше шанс да не се делим, но ние точно в тази кандидат- президентска кампания разделяхме българския народ. Тук мога да кажа, че вината не е моя“, коментира Радев. Според него със свирепата си атака на всички министри, от които България чака да работят, всички вкупом са се юрнали, не толкова в атаки срещу него, а да разединяват нацията. Цачева заяви, че колегите й от ГЕРБ са я упреквали, че е водила толерантна кампания. „Не съм първа младост, всички бяха срещу мен“, коментира тя и попита дали някой може да го опровергае. Цачева подчерта, че е запазила толерантен и коректния изказ. „Аз вярвам, че доброто ще бъде оценено, но е по-важно аз как ще се чувствам, когато ми се наложи с всичките тези хора да работя“, добави Цачева. По думите й така или иначе тези каузи, ще продължи да ги работи и отстоява.

Според Румен Радев държавните отличия и ордените трябва да се раздават на човек, който е направил много за издигане на духовността, спорта, за прославата на България в чужбина. Той допълни, че би учредил награди за деца, за да ги стимулира морално. „Въпросът с ордените стоеше по време на мандата на Георги Първанов. В настоящия мандат нещата се регулираха. Всеки, който независимо в коя сфера, е прославил името на България, посланици, които издигат  авторитета на страната ни, заслужават да бъдат наградени”, коментира Цачева. 

Двамата претенденти бяха категорични, че трябва да се уважи волята на избирателите за референдума. И Цецка Цачева, и Румен Радев заявиха, че биха разговаряли с широк кръг от интелектуалци. Румен Радев мечтае за силна сигурна и просперираща България, а Цецка Цачева – за единство на българската нация. На въпрос какво биха избрали – футболен мач на националния отбор по футбол, или премиера на постановка, Цачева бе категорична, че ще отиде на спортното събитие, тъй като постановката би могла да гледа и друг път. Радев също щял да уважи мача и прати кандидата си за вицепрезидент Илияна Йотова на театър. Цачева заяви, че е фен на националния отбор. Румен Радев – също, но след настояване на водещата призна, че е привърженик на ЦСКА. Радев не би се лишил от свободата да се движи  свободно сам сред хората, но Цачева се пошегува, че нямало да му се наложи да ползва охраната на НСО, тъй като няма да спечели изборите. Тя на свой ред не би се лишила от приятели, близки и колеги, с които изповядва общи ценности.

Като основен проблем в медиите и двамата кандидати изтъкнаха непрозрачността на финансиране и собственост. Румен Радев призна, че последната книга, която е прочел, е „Братя Карамазови”. Първите 100 страници му били трудни, но след това му харесала. Цачева призна, че около кампанията няма време за художествена литература. 

На въпрос, дали ще назначат посланик, който е бивш агент на ДС Румен Радев обясни, че нямало да прави лустрация. Цецка Цачева бе категорична, че ще следва политиката на Росен Плевнелиев в тази посока и няма да допуска бивши ченгета до подобни постове.