Росен Плевнелиев може да е новият български еврокомисар

Кристалина Георгиева ще остане в ЕК до 31 декември

Заместник на Кристалина Георгиева в Европейската комисия ще стане човек, който е също толкова квалифициран и подготвен да се справи с материята и ресора. Това беше първият коментар от правителствената пресслужба, след като стана ясно, че нашият еврокомисар напуска поста си, за да стане изпълнителен директор на Световната банка.

Официално до момента единствено финансовият министър Владислав Горанов изрази мнение, че е добре портфейлът на Георгиева (данъци, бюджетна политика, човешки ресурси) да бъде съхранен,съобщава bTV. Той призна, че се сеща за поне две кандидатури за поста. „Имаме сериозни позиции на българки в европейски институции, които могат равнопоставено да заемат тази позиция”, заяви Горанов.

Неофициално от месеци се коментира, че президентът Росен Плевнелиев може да отиде в Брюксел след края на мандата си на 22 януари.

Заявки в тази посока се виждат както в изказванията на самия държавен глава, така и на премиера Бойко Борисов. Плевнелиев заяви, че няма да прави партия, но ще продължи да помага на България, а министър-председателят изрази надежда, че ще продължат да работят заедно.