​Екатерина Бончева: Няма сведения Кристалина Георгиева да е била агент на ДС

Имаме нужда от места на паметта, историята за близкото минало трябва да влезе в учебниците по история, убедена е журналистката

От документите, с които се запознах като член на Комисията по досиета, разбрах в каква затворена държава сме живели, и се убедих и разбрах каква зловеща машина е била ДС - войникът на БКП, и колко несвободна е била България, колко несвободни са били хората тук. Това разкри по БНТ журналистката Екатерина Бончева.

Според нея досиета не са свързани с близкото минало, а с нашето настояще и бъдеще. Затова тази част от българската история трябва да влезе задължително в учебниците по история. Бончева е категорична, че именно тези документи са в състояние да разбиват митове, като твърдението, че Държавна сигурност е работила за националния интерес, че е била структура от хора, които обичали Българи. Става дума за една зловеща система, където сред палачите има и жертва – хората, които са били вербувани в лагери и затвори, където им е бил оказван изключителен натиск.

Екатерина Бончева посочи, че ние нямаме нужда не толкова от Музей на ДС, а много повече от „места на паметта“, където са се извършвали такива жестоки репресии и са пречупвани човешки съдби.

Журналистката коментира и последния списък с агенти на ДС, в които фигурират и имената на известни журналисти. Бончева подчерта, че е разочарована, че редица медии отказват да им подадат информация, за да бъде извършена проверка за принадлежност към службите. Същото се случва и с Военна информация, която все още не е предоставила всички документи на Комисията.

Екатерина Бончева коментира и тиражираните слухове за принадлежност към специалните служби на Кристалина Георгиева. Тя бе лаконична: Някои хора, включително и Орешарски спекулират с темата за досиетата. На нас ни предстои да направим проверки на лица, които са работили в международни организации. Ние сме проверявали Кристалина Георгиева и по настояване на ГЕРБ, и от самата нея. В нашите архиви за нейна принадлежност към ДС няма сведения.

Бончева много се надява Комисията за досиетата да не бъде закрита, защото е свършила огромна работа и трябва да продължи да се работи по този изключителен документален архив.