Д-р Ваньо Шарков: Картел при лекарствата няма, има конкуренция и съревнование

Компетентните органи да проверят фармацевтите, това не е работа на здравното министерство

„От началото на годината има близо 30 случаи на нападение над лекари. Каквито и мерки да взимаме, идиоти и лумпени винаги ще има. Такива хора трябва да бъдат съдени незабавно по бързата процедура. Мерки сме взели още от началото на 2015 година. Поддържаме сериозна връзка с МВР. Днес извършителите са задържани почти на минутата, но за съжаление не знаем дали няма някой друг кретен или идиот да извърши същото”. Това заяви здравният зам.-министър д-р Ваньо Шарков по повод поредния случай на нападение над служител на бърза помощ.

Според новоизбрания шеф на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса при толкова производители не може да има някакъв картел при лекарствата, а по-скоро съревнование. По думите му това не било работа на здравното министерство, а на компетентните органи. На входа на болниците ние не взимаме пръстови отпечатъци като по филмите. Това е един код от 8000 цифри, с който контролираме дали някой не се лекува вместо нас и не се източва НЗОК. Това дава възможност да следим, дали получаваме лечение според парите, които сме внесли. Няма опасност да се злоупотребява с личните ни данни”, гарантира д-р Шарков.

„Има нужда от Фонда за лечение на деца. Той винаги може да работи по-добре. Има нов правилник за работа, съкращават се сроковете и е осигурено финансирането му за следващата година”, каза още здравният зам.-министър по повод напрежението около фонда.