ГЕРБ пита БСП и ДПС защо подкрепиха резолюцията на ЕП за миграцията

Кандидатът на БСП за вицепрезидент и евродепутат Илияна Йотова да отговори на хората защо представителите на левицата в ЕП са подкрепили резолюцията за миграцията

"Eвродепутатите от БСП и ДПС са единствените български представители, които са подкрепили спорната резолюция на ЕП за насърчаване на миграцията от трети страни към Европа, приета с 339 гласа "за", 333 - "против" и 25 - "въздържал се". ПГ на ГЕРБ настоя БСП и ДПС да обяснят защо техните евродепутати са подкрепили резолюция, в която според ГЕРБ се насърчава миграцията", заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание депутатът Галя Захариева.

"Защо БСП непрекъснато плашат хората, че правителството не се справя с бежанския проблем и България ще бъде залята от мигранти, след като подкрепят такава резолюция", попита Захариева.

Тя посочи, че в документа се казва, че "трябва да се избягва създаването на изолирани квартали за мигранти, като се насърчава тяхната интеграция и възможностите за оползотворяване на целия потенциал, свързан с обществения живот".

В точка 51 пък се твърди, че миграцията е призната в световен мащаб като мощен инструмент за устойчиво развитие, тоест тя е полезна.

Според ГЕРБ не може евродепутатите от левицата хем да подкрепят такава резолюция, хем да насаждат напрежение и страх в обществото заради мигрантите.

Захариева обвини социалистите, че са част от организирането на протест в ямболското село Бояново, където ще бъде открит бежански център.

Тя призова кандидатът на БСП за вицепрезидент и евродепутат Илияна Йотова да отговори на хората в Бояново защо представителите на левицата в ЕП са подкрепили резолюцията за миграцията.

ГЕРБ порицаха опозицията - БСП и ДПС, за това, че и тази сутрин са провалили кворума в началото на пленарното заседание.

Станислав Иванов определи поведението им като шизофренно, което принизява българския парламент. 

"Тези неща са недопустими и ще доведат до понижаване още повече на рейтинга на НС, като в един момент хората изобщо няма да вярват на институциите", предупреди народният представите.