М. Димитров: Край изборния шум финализираха сделката „Дипломатически клуб Бояна"

Депутати от ГЕРБ и РБ питат министър Томислав Дончев какви имоти е продала точно държавата

Депутатите от Реформаторския блок и от ГЕРБ - Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев отправиха запитване към вицепремиера и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Народните представители искат информация от него какви имоти е продала Агенцията по приватизация на тримата милионери от Стара Загора, които купиха "Дипломатически клуб Бояна". 

„Изпозваха шума от кампанията и Агенцията за приватизация финализира сделката за „Дипломатически клуб Бояна”. Не става ясно обаче, какво са продали?! Какви имоти влизат в така наречената „обособена част” освен самия дипломатически клуб? По тази причина сме задали въпрос към Томислав Дончев заедно с Методи Андреев и Петър Славов. С голямо нетърпение чакам отговора, защото понятието „обособена част” може да означава всичко и да бъде използвано за всякакви сделки", съобщи в социалната мрежа Фейсбук Мартин Диомитров. Пред Faktor.bg той допълни, че ако сделката се окаже неизгодна за държавата, може да бъде развалена. Димитров каза още, че ще изискат подробна експертиза за квадратурата на имотите и за тяхната цена. "Преди хората ходеха на църква през почивните дни и им казваха да не крадат, а сега виждаме какво ограбване се случва в страната", допълни още възмутен Димитров.

Сделката предизвика обществен и политически скандал, заради това, че е продаден актив на дружество, което е включено в списъка със забранените за приватизация дружества с държавно участие от 50 процента. Възникна спор дали процедурата е законна. Според АПСК търгът е проведен редовно, тъй като забранителният списък обхващал ясно записани държавни фирми и обособени техни части, а Дипломатическият клуб не е сред тях. Купувачи пък се оказаха млади милионери от Стара Загора.