Божидар Димитров: Анкара не е заплаха за България

Отпадането на визите за турските граждани за пътуване в Европа ще е от полза за нас, смята историкът

"Ние сме член на Европейския съюз, а Турция иска да влезе в съюза.Това е нашето голямо предимство. Анкара не е заплаха за България и не очаквам да предяви претенции към наши територии.Отпадането на визите за турските граждани за пътуване в Европа ще е от полза за България – ще печелят казината, бензиностанциите и търговските обекти по пътищата."

Това каза  директорът на НИМ Божидар Димитров пред Би Ти Ви.

 Божидар Димитров коментира емоционалната реч на турския президент Ердоган, в която той изброи редица градове, сред които и Кърджали, заявявайки, че те са "част от нашето сърце".„Възможно ли е да мислим по различен начин за Газиантеп, Халеб, Ризе, Батуми, Одрин, Гюмюрджина, Кърджали, Бурса по начин, различен от този, с който мислим за Одрин. Да,тези градове сега физически са в границите на други държави, но нашите сърца са широки дотолкова,че да ги приемат всичките”, отбеляза турският президент.. Той смята, че не можем да реагираме остро, защото имаме голям стокооборот около 3 милиарда евро с южната ни съседка.

На Ердоган сърцето му е голямо, моето също, даже е по голямо, защото винаги има място за едно младо момиче, обясни шеговито историкът.