В Голямата базилика в Пловдив има средновековен некропол

В края на VI век-началото на VII век има силно заметресение последвано от

По категоричен начин е установено, че в централния кораб на Голямата базилика в Пловдив има средновековен некропол, който е възникнал върху останките й, каза за БТА арх. Жени Танчева - ръководител на екипа археолози, които работят на терен на Голямата базилика в Пловдив.

Уникални мозайки, които археолозите датират от IV век и стенописи края на XI век отриха там, стана ясно в понеделник. Една от тях представлява огромен паун, който е изключително добре запазен. Разкрити са близо 300 квадратни метра от мозайките, предстои разчистване на нова част от тях, които са в средновековния некропол. Ръководителят на екипа на разкопките Жени Танкова каза, че в началото на декември предстои всички разкрития да бъдат заснети с дрон. Строежът на сградата, която се проучва, е завършен през втората половина IV век според Жени Танкова.

В края на VI век-началото на VII век има силно заметресение последвано от "Юстинияновата чумна епидемия". Заради намаляващите ресурси на Византийската империя сгратата не е възстановена и няколко века по-късно населението от Средновековната епоха започва да я използва като некропол. Централният вход на църквата е била оформена от сложни рамки и колони.