Сметки без кръчмар: Радев започна да реди следващия служебен кабинет

Кандидатът за президент, подкрепен от БСП, вече си прави планове за новите министри

Кандидатът за президент Румен Радев, подкрепен от БСП, започна да си прави сметки без кръчмаря и да реди новия служебен кабинет, който щял да назначи. Бившият главнокомандващ на ВВС, още не чул гласа на народа на 6-и ноември, се е заел с тежката задача да реди свой кабинет с премиер и министри. Сред тях ще са кадри на БСП, ГЕРБ и други партии, както и от Българската търговско-промишлена палата и Българската академия на науките. 

"Ще търся препоръки за най-добрите експерти в съответната област за съответните министерства и постове", заяви Радев пред Клуб на политолога към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите му няма значение кой от коя партия е и дали е безпартиен. „Експертизата има ниво на способности. Големият проблем на нашата политика е, че не се ползва експертиза“, коментира ген. Румен Радев. "Тук е мястото на научния потенциал, защото той е част от националния суверенитет“, каза той и подчерта, че няма да има партийни пристрастия при съставянето на служебно правителство. Повод за смелите намерения на Радев най-вероятно е заканата на премиера Бойко Борисов кабинетът му да подаде оставка, ако Цецка Цачева не спечели първия тур на президентските избори. 

Припомняме ви, че днес социологическото проучване на Центърът за анализ и маркетинг показа днес, че според резултатите Радев засега се разминава с шанса да крои служебно правителство. Кандидатът на левите към този момент печели 22%, а Цачева - 32 на сто. Освен това Радев пропуска факта, че ако спечели изборите на първи тур и Бойко Борисов с кабинета си подаде оставка, то Росен Плевнелиев е човекът, който евентуално ще трябва да назначи следващия кабинет. Ако Радев и Йотова бъдат избрани от народа за постовете на "Дондуков" 2, то те ще влязат в длъжност едва в края на януари 2017 г. Така че на този етап, поне тази година сметките на Радев са направени без кръчмара. Без да е изчакал какво ще каже суверенът по въпроса със служебния кабинет на Радев, който на този етап може само да нарежда и пренарежда без кой знае какъв резултат.