Борисов от Брюксел: Реформаторите проиграха шанса за втори мандат на Плевнелиев

Призивите на Радан Кънев провокирали ГЕРБ

Номинацията на президента Росен Плевнелиев за втори мандат е била провалена от предложението на реформаторите за съвместното му издигане, но при условие, че ГЕРБ се дистанцира от него. Това разказа Бойко Борисов в Брюксел в отговор на въпрос каква е оценката му за петте години на Плевнелиев на "Дондуков" 2.

В средата на май лидерът на ДСБ Радан Кънев призова всички политически сили, които заявяват проевропейска ориентация, да подкрепят кандидатурата на сегашния държавен глава като „независим кандидат и гарант за геополитическите приоритети на България“. Няколко дни по-късно президента обяви отказа си да участва в изборите „по лични причини“.

Борисов обясни, че този призив е провокирал ГЕРБ, а когато е станало ясно, че инициативата не е консултирана със самия Плевнелиев, вече е било късно.

„Това уби кандидатурата му. Аз щях да стоя и за втори мандат зад него, защото той има и опит и знания, доказал се е. Просто съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход", отбеляза премиерът.

Той непожела да коментира обръщението на Радан Кънев от ефира на "Нова телевизия": "на простака трябва да се отговори с мълчание".

"Да не им обръщаме внимание. Били са ми толкова пъти в къщата, слушал съм ги, не могат да ме изненадат и обидят", отсече той.

В коментар за подкрепата, която ДПС вчера заяви за Пламен Орешарски, Борисов отново заяви, че партията е постъпила честно. "Няма независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет. Кой му плаща кампанията - ако му плаща партията, значи не е независим".