​Червеният Радев мълчи за ЕС и НАТО, Цачева: Бъдеще през евроатлантизма

bТВ стана първа арена на дебата между претендентите на ГЕРБ и БСП

Първият дебат между сочените от социолозите за победители на първия тур за избор на президент на България - Цецка Цачева от ГЕРБ и Румен Радев, кандидат на БСП премина по bТВ при ясно разграничение по темата ЕС-НАТО. Генералът, който заяви още преди месеци недоверието си към евроатлантическите структури потвърди с мълчание отново, че няма доверие в тях. През целия първи тур на дебата кандидатът на БСП не спомена нито веднъж НАТО и ЕС. В противовест на неговата тактика Цачева на няколко пъти подчерта, че българското бъдеще и сигурност са единствено в рамките на евроатлантическото ни партньорство.

Претендентът на ГЕРБ обяви, че ще се ръководи от националния интерес, а това означава - образована и просперираща нация, която живее в свободна и демократична държава. Цецнотостната ни ориентация в ЕС и НАТО е важна и ще я продължа като президент, българското общество има нужда от справедливст и законност, посочи Цацева.

Битката ще бъде за националния интерес за бъдещето на България, аз съм носител на десните ценности в рамките на европейските и евоатлантическите ценности, но ще водя балансирана политика.

Кандидатът на БСП заяви, че промяната е неизбежна, а президентът не трябва да да е церемонял майстор, а да обединява, не да разделя, да казва „не“ когато трябва.

Сигурността е първият ми приоритет, да водим балансирана политика, която да не идва отвън, а да се изгражда отвътре

Институцията трябва да бъде социален филтър на законите, заяви Радев, но през цялата първа част нито веднъж не спомена ЕС и НАТО..

Първият дебат между двамата бе предвиден по Нова телевизия преди седмица, но тогава Радев се скри и отказа без мотиви срещата с Цачева. Теренът на bТВ се оказа първата им среща. Словесната битка между двамата стартира с медиен гаф. Цачева обяви, че никога не била юристконсулт на Окръжен народен съвет – Плевен, а на общинския. Радев пък заяви, че никога е управлявал МИГ- 29, а не МИГ 21.