​Бокова търси нови покровители, след червения картон от българското правителство

Шефът на ЮНЕСКО се уреди да лети с френския президент за погребението на Перес

Ирина Бокова вероятно търси нови покровители за да продължи състезанието в ООН, след като българското правителство оттегли преди дни подкрепата си за нея. Според дипломати в ЮНЕСКО, Бокова е успяла да си уреди да лети вчера до Израел за поклонението пред тленните останки на Шмион Перес със самолета на френския държавен глава Франсоа Оланд. На борда е трябвало да бъде и английският премиер Тереза Мей. В ЮНЕСКО коментират, че единият зам. шеф на организацията, който е французин, е успял да уреди тази привилегия на Ирина Бокова. Всъщност сега става ясно, защо преди време Бокова назначи французин, американец, китаец и руснак за свои заместници в ЮНЕСКО – планирала е кандидатирането си за първия пост в ООН и е очаквала тези държави да бъдат нейно лоби. За сега обаче нито една от тях не иска да застане твърдо зад нея.

В Израел Бокова не се ползва с особен авторитет, а медиите мълчаха за присъствието и на траурната церемония.

Негативното отношение към Бокова е заради приета преди няколко месеца от ЮНЕСКО Резолюция, която се отнася до Израел и Палеснина, като в документа Израел е наречен „окупационна сила“.

Резолюцията засяга състоянието на Стария град на Йерусалим-стария площад и Стената на плача, останала от разрушения Соломонов храм. Мястото е, вероятно, най-святото за евреите.

В нея също така се осъжда Израел, че „създава фалшиви еврейски гробища в пространствата на мюсюлмански гробища“ и за „превръщането на много ислямски и византийски останки в така наречените еврейски ритуални бани или в еврейски молитвени места“.

Според ЮНЕСКО Хеброн, който има близо 3 000 годишна история свързана с юдаизма, както и Витлеем, родното място на Исус Христос, са „неразделна част от Палестина“.

Израелското правителство реагира гневно на резолюцията, а този гаф няма да бъде простен на българката, въпреки поклонението пред големия държавник Перес.