Антоний Гълъбов: Единственият прецедент за ООН е, че Ирина Бокова е кандидат на самата себе си

За външен натиск над България при избора на Кристалина Георгиева говори само Русия

"Не вярвам на ведомствени слухове. Никой не е взимал такива решения, че трябва да бъде избрана жена от Източна Европа за генерален секретар на ООН. Притеснява ме, че Бокова не оттегли кандидатурата си. Създава се прецедент, че тя е кандидат на самата себе си". Това заяви политологът Антоний Гълъбов пред БНТ. 

"За външен натиск над България за избора на Кристалина Георгиева говори само Русия, а всичко останало са поръчкови статии. Президентът на републиката обяви категоричната подкрепа за Ирина Бокова пред ООН. Премиерът застана също зад нея. За каква повече подкрепа трябва да се настоява", попита политолога журналистката Севда Шишманова, която му опонира, че случилото се с Бокова е срам за България. По думите й тя не е получила достатъчно подкрепа, а досегашните гласувания за нея нямали значение, а били важни гласовете на 5-е членки на Съвета за сигурност. 

"След като имаме много ясен профил на президентската институция, залогът е дали следващият държавен глава ще смени прозападната посока. Руският интерес явно се опитва да се наложи като домашен в България. Въпросът е не, дали има натиск над станата ни за Кристалина Георгиева и Ирина Бокова, а има ли български интереси извън руския", каза още Гълъбов.

"Пазенето на името на кандидат-президента на ГЕРБ до край целеше да обърка плановете на опозицията, която не направи никаква позитивна кампания. Тя чакаше името на кандидата на ГЕРБ, за да си направи кампанията на негов гръб. В същото време всеки иска да управлява. Националппоулисткото пространство е консолидирано, докато лявото в момента го няма, не е сигурно, дали на балотажа ще присъства", констатира политологът. 

"Българският национален интерес е в задълбочаване на евроатлантическото сътрудничество. Извън това партньорство ние нямаме бъдеще. Има други сили, които се опитват да спекулират с продадени съвести, постоянно да натякват, че българският интерес е руският", каза още Гълъбов/