Правителството в писмо до ООН: Кристалина Георгиева е номинацията на България

Уточнението е изпратено, след поставено условие от Русия, Малайзия, Венецуела и Уругвай

Късно снощи българското правителство е изпратило спешно писмо до президента на Генералната асамблея на ООН и президента на Съвета за сигурност на ООН(виж в галерия, б.р.). В него категорично се заявява, че Кристалина Георгиева е единствената номинация на България в надпреварата за шеф на ООН. Това съобщиха за Faktof.bg източници от централата на световната организация. Според тях до спешната реакция на София се е стигнало, след като Русия, Малайзия, Венецуела и Уругвай са поискали българското правителство да уточни коя им е кандидатурата, след като министър-председателят Борисов е заявил преди дни, че желае късмет и на двете (Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, б.р.).

В първия параграф на текста се казва, че кабинетът е преразгледал решението си – кой да представлява България в тази надпревара. А във втория категорично се посочва, че „правителството на България номинира Кристалина Георгиева като единствен свой кандидат за поста генерален секретар на ООН“.

Дипломати коментират, че това уточнение е много важно. При тази ситуация Ирина Бокова повече не може да остане в надпреварата и задължително трябва да се оттегли, без да създава повече напрежение.

Писмото на българския премиер вече е качено на сайта на ООН, където са представени всички кандидатури за поста генерален секретар.