​Соня Каникова от Вашингтон: Проблемът на Кристалина не е Бокова, а Гутериш

Шансовете на новия български кандидат бяха много по-големи, ако беше номинирана първоначално

Журналистът Соня Каникова обобщи и анализира пряко от Вашингтон по BIT телевизия реакциите и коментарите, след като правителството заяви подкрепа за Кристалина Георгиева, а в същото време Ирина Бокова не се оттегля от надпреварата за нов генерален секретар на ООН .

През 2006 г. Литва, Латвия и Естония издигат обща кандидатура на Вайра Вике-Фрайберга – бивш президент на Латвия. През 1991 година Норвегия има двама кандидати – Гро Гарлем Брундланд и Торвалд Столтенберг.

„За Кристалина Георгиева очакванията бяха да е първият номиниран кандидат още в началото на годината. За изненада на западната дипломация номинацията бе Ирина Бокова. Няма никаква изненада с номинирането на Кристалина Георгиева. но голямата бъркотия настъпи когато преди няколко седмици се очакваше това да стане, а на МС бе обявено, че ще се изчака 26 септември, за да се даде шанс на Ирина Бокова“, каза Каникова.

Тя посочи, че смяната на кандидатурата е сложна, защото широко в западните медии, в ООН и от бивши дипломати се коментира, че е имало много негативни статии с и за едната, и за другата. „Очевидна война на пиарите. Коментира се много връзката на Ирина Бокова с Москва и това, че Кристалина Георгиева е номинирана след консултация на Бойко Борисов с Владимир Путин, или поне така се гледа на телефонния разговор между двамата“, анализира журналистът. Според нея е много трудно да се каже дали двете имат реален шанс да заемат поста генерален секретар на ООН. Разлика има в силите, които биха ги подкрепили.

„Кристалина Георгиева има по-големи шансове. Нейният истински проблем не е Ирина Бокова, а Антониу Гутериш. Тя тепърва трябва да покаже, че „оркестърът все още свири“. Всичко е възможно. Шансовете на Кристалина Георгиева в началото бяха много по-големи, ако беше номинирана първоначално“, подчерта Соня Каникова. Тя посочи и че все още буди недоумение отказа на Бокова да се оттегли от надпреварата и всички си задават въпросите остава ли тя български кандидат и чии кандидат е изобщо. „Не е изключено тя да прави самостоятелна кампания, но тази година всеки кандидат трябва да бъде подкрепян от своята държава“, обясни журналистът.

Каникова каза и че Мирослав Лайчак е излязъл на второ място около четвъртото гласуване, но след посещения и разговори както и призиви да бъдат отменени санкциите за Крим, експертите очакват, че той ще слезе в класацията, шансовете му ще намалеят и че 5-те постоянни членки ще наложат вето над кандидатурата му. Вук Йеремич от своя страна има сериозен проблем с Косово и това може да бъде голяма спънка, но пък се ползва с подкрепата на Русия и Китай.

„Всичко зависи от изслушването в понеделник на Кристалина Георгиева. Гутериш има два гласа, които не го подкрепят – за единия се предполага, че е на Нова Зеландия, а за другия – на Русия. Неясно е какъв е статусът на Ирина Бокова в момента“, посочи Каникова.

Тя каза, че е много по-силен натискът да бъде избран кандидат от Източна Европа, тъй като, ако бъде избран Гутериш, той ще бъде четвъртия генерален секретар на ООН от Западна Европа. Балансът се нарушава. „Изискването е по-скоро за Източна Европа, има натиск от различни организации и граждани върху Съвета за сигурност и ООН да назначи жена, но това не е сигурно. Ще има и преговори зад кулисите. Около Бокова се вдигна прекалено много медиен шум. Нейният прекален пиар и различните факти за биографията й не са в нейна полза. А какви задкулисни ходове може да има тя без подкрепата на България, никой не може да каже“, анализира журналистът.

Според Каникова за Кристалина Георгиева нещата са много по-благоприятни, тъй като тя е новият кандидат, около когото няма натрупани негативни коментари.

Чуйте целия анализ на журналиста Соня Каникова за рокадите в номинациите на България за генерален секретар на ООН и какви са шансовете на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева в следващото