Дарина Павлова продава столичния хотел „България”

Фамилията все още не е решила къде ще инвестира милионите от сградата в центъра на София

Вдовицата на покойния шеф на „Мултигругруп” Илия Павлов – Дарина, от няколко месеца се опитва да продаде култовия за столицата „Гранд хотел България”. Новината потвърди пред Faktor.bg бащата на Илия Павлов - Павел Найденов. „Не се занимавам със сделката. Това е работа на Дарина. Има желаещи да купят хотела и от България, и от чужбина, но засега нищо не мога да ви кажа до къде са стигнали преговорите”, коментира Найденов. Близки до семейството твърдят, че първоначалната сума, която е обявена за сградата е 50 млн. лв. Павел Найденов обясни, че семейството му нямало финансови затруднения, а парите от продажбата щели да вложат в някакъв друг бизнес, но за засега все още нямало яснота в какъв точно.

„Гранд хотел България“ е една от най-култовите сгради в столицата срещу Руската църква. Той се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7887 кв. метра. В хотелската (4720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, заедно с последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена за реновация, която така и не се случи. През последните години правеше впечатление, че съоръжението позапада и за него не се полагат особени грижи от собствениците му. Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

През 2007 г. след скандал около хотела, който е паметник на културата, той така и не беше реновиран и преустроен. Досегашният притежател на „Гранд хотел България” беше фирма „Пи Еф Ейч Си”, която е собственост на Дарина Павлова, двете ѝ деца от покойния й съпруг Илия Павлов – Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова – дъщерята от първия брак на покойния шеф на „Мултигруп”.