Борисов се гневи на журналистите: Нито БСП, нито Първанов са ме питали за Бокова

Не ме е страх от вот на недоверие, отсече премиерът

Министър-председателят Бойко Борисов пожела успех на опозицията с предстоящия вот на недоверие, с което ясно показа, че по никакъв начин не се притеснява от това. 

От БСП заявиха, че ще внесат вот на недоверие за външната политика.

Изявлението на социалистите бе след като вчера правителството оттегли подкрепата си за Ирина Бокова и номинира Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН.

"Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато пращат кандидатура. Някой тогава да е дошъл да ме пита мен, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не. Така че пожелавам им успех на вота", коментира Борисов.

И допълни, че е право на Ирина Бокова е да не се отказва от надпреварата за генерален секретар на ООН. Вчера самата Бокова заяви, че няма да се оттегля.

Днес министър-председателят присъства на въвеждането в експлоатация на обновения по програмата за саниране жилищен блок "Светлина" в Луковит, който е първият официално завършен блок в Северозападна България.

Веднага след коментара за БСП и интригата около Ирина Бокова премиерът скастри журналистите за въпросите, които му задават: "Само ме ядосват. Карат ги от телевизиите да питат глупости. А не ги интересува как, какво става с хората".

Борисов поясни пред гражданите на Луковит и стратегията на правителството за санирането. При откриването на блока Борисов заяви, че с програмата за саниране на жилища, която е на 100% безплатна за гражданите, правителството провежда "най-социалната политика, защото парите отиват при хората, битовите им разходи падат наполовина, вдига се цената на апартаментите".

"Искам да благодаря на всички хора, които живеят в блока, защото никой не ги е питал от коя партия са и това е една абсолютна социална политика, която водим – 100% безплатно. Как си представяте сега тези, които са ви лъгали – "Излизайте от блока, ще го продам"... Лъжите им звучаха абсурдно, но мнозина им повярваха. За последен път", каза премиерът.

Той допълни, че до края на годината около 1 млрд. лева ще бъдат вложени в санирането

"Тези пари са събрани от контрабандистите и от това, което се крадеше. В момента се работи по 900 жилищни сгради, още 4500 чакат включване в програмата. Средно на година сме заделили по 1 млрд. лв. Докато ние управляваме, тези пари ще ги осигуряваме… Нито някой ще ви взима жилищата, нито ще ви вдигат данъците. Правим го не за да тормозим хората, а градовете да изглеждат по друг начин", каза премиерът.

И изтъкна, че санирането на блока струва по-малко от лихвите за два дни, които се плащат по дълга за АЕЦ "Белене"

"Ако не бяха Корнелия Нинова и Първанов, всеки два дни можехме да даваме по един блок на българите. С КТБ замина една готова магистрала „Хемус”. Всяко управление е донесло тотална щета на тази държава. Не говоря политически, това са фактите. 1,3 млн. лв. трябва да платим сега за това, което Първанов и БСП 2006 г. са приели за Белене без да подпишат договор", припомни Борисов.