Управляващите заговориха за облажване на арбитража за "Белене"

Министър Теменужка Петкова призна, че вариантът „препродажба” е неизгоден за страната ни

Премиерът Бойко Борисов е възложил на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от международното адвокатство дружество "White and Сase" по въпроса дали може да се обжалва арбитражното решение за „Белене”, съобщиха от правителствената информационна служба.

В съобщението, изпратено до медиите минути преди 19 часа днес, се посочва, че премиерът иска да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между "НЕК" ЕАД и "Атомстройекспорт".

Становището на адвокатите ще бъде предоставено на парламентарните групи в Народното събрание.

Припомняме, страната ни беше осъдена да плати над 1,2 млрд. лв. на руската страна, като обаче в замяна трябваше да получи по-рано поръчаното оборудване, в което влизат и два реактора.

Управляващите прокараха през парламента закон, с който на НЕК ще бъде предоставен кредит, за да се издължи с руснаците. В последствие се очакваше, че компанията ще върне парите след препродажба на енергоблоковете или след приватизация на проекта и реализирането му у нас от стратегически инвеститор.

Вчера обаче енергийният министър Теменужка Петкова призна, че вариантът „препродажба” е неизгоден за страната ни. Стана ясно и че точната сума, която дължим на руската страна, не е напълно ясна, тъй като не всичко от заявеното е произведено към момента.