Хафъзов: Орешарски е кандидат на Доган и Пеевски, искат да реабилитират задкулисието

Изпълнителния съвет на ДОСТ ще реши да издигнат ли Местан за президент

Все още не е взето решение дали Местан ще се кандидатира за президент. Това ще се реши Изпълнителният съвет на ДОСТ следващата седмица и ако имаме кандидат - това ще е лидерът на партията Лютви Местан. Това каза в студиото на Би Ти Ви Хюсеин Хафъзов от партия ДОСТ.

Той обясни, че на този етап ДОСТ не може да каже дали би подкрепил кандидатурата на ГЕРБ, още повече, че тя все още не е обявена. Но ако това е Цецка Цачева – име, което се тиражира в публичното пространство, тя може да бъде подкрепена не по-малко от премиера Борисов, ако той е евентуалният кандидат.

Хафъзов бе категоричен, че Пламен Орешарски не е кандидат, издигнат от инициативен комитет, а номинация на Доган и Пеевски.

Ние разполагаме с информация и знаем, че подписката в подкрепа на Орешарски е събрана с подписите на хора от ДПС. Но това не е добър ход, защото чувствителността на българските граждани към неговото управление е все още голяма и на него хората гледат като на човек на задкулисието. Освен това при ситуация, че лявото има трима силни кандидати, много е вероятно Орешарски да бъде подкрепен от твърдия електорат на ДПС. Това на практика може да направи Орешарски втори на първия тур на изборите и той да отиде на балотаж, коментира Хафъзов.

Според него вероятно задкулисието има и други ходове, но това е опит то да бъде реабилитирано като се да мобилизира традициония избирател на ДПС да гласува за този, когото му посочат. Но разбира се избирателят ще им даде отпор, защото има една сериозна алтернатива, за която да гласува.

На финала на разговора Хюсеин Хафъзов посочи, че трябва да се даде възможност на българските турци в Турция да гласуват. Това зависи от волята на институциите, които не би трябвало да имат притеснения, защото в Турция няма военно положение, нормалният ритъм на живот продължава и вотът им може да бъде напълно легитимен.

Борисов вярва в демокрацията и правовия ред в Турция, в това трябва да вярваме и ние, призова Хафъзов.