Радев и Йотова: Смяната на Бокова е самоубийство за българската дипломация

Роенето в ляво с появата и на Орешарски ще мобилизира електората на БСП

"Смяната на Ирина Бокова с Криталина Георгиева не е стратегия, а странно самоубийство на българската дипломация на световната сцена. Махленските методи на вътрешна политика се прехвърлят на международната сцена". Това заяви кандидат-президентът, подкрепен от БСП Румен Радев, който гостува заедно с кандидата си за вицепрезидент Илияна Йотова. 

"Истинският държавник трябва да има позиция от самото начало, която да отстоява. Излъчихме послание, че не сме надегжден партньор. Това важи и за флотилията в Черно море, както и за Южен поток", коментира Радев. 

"Две години от водещи световни медии се водеше кампания срещу Ирина Бокова. Изборът на Кристалина Георгиева на мястото на Бокова беше предизвестен от Юнкер, който в едно свое изказване ни в клин, ни в ръкав заяви, че кандидатите за генерален секретар на ООН няма нужда да напускат поста си на еврокомисари. Защо бяха следващите стъпки на Бойко Борисов, който беше в заварена ситуация с г-жа Бокова, но писа писма в нейна подкрепа? Пак ще напълним всички световни медии с нашия балкански синдром", допълни Йотова.

"Не съм очаквал Пламен Орешарски да се кандидатира за президент. От маркетингова стратегия, когато има 7 марки, да се раздроби, хората са объркани. Това е сценарий, зад който ще стане ясно кой стои след изборите. Раздробяването не работи в наша полза, да не се заблуждаваме в мъдростта на гражданите. Те мислят трезво", заяви Радев. 

"Ще стане ясно кой стои зад Пламен Орешарски дори още преди изборите. Надяваме се да има обществен дебат, ще се отнасяме с уважение към всички колеги. Нашите симпатизанти ще са по-мобилизирани за това, защо трябва да се гласува на 6-и ноември", допълни Йотова.

"Не съм против натовските самолети да защитават въздушното ни пространство, нито да има повече съвместна подготовка, но никога охрана вместо нас. Ние не трябва да водим война с Русия, а да гледаме нашия интерес. От всичко товяа е губеща е България. Да се учим от членове на ЕС и НАТО, които формират политиката, но защитават интересите си. По-малко идеология, повече прагматичност", препоръча Радев. 

"От санкциите срещу Русия губим много, Европа губи. Тази тема да е част от дискусията в България", каза на свой ред Йотова. Ако станел президент, Румен Радев се закани да наложи вето над всички решения, които защитават корпуративния интерес и са в ущърб на гражданите.