Фамилията на бившия ректор на Медицинския университет била на хранилка във ВУЗ-а

Сестрата, съпругата и двете дъщери на Ваньо Митев получавали хонорари, подписани от него

"Членове на семейството на бившия ректор на Медицинския университет са получавали хонорари от учебното заведение". Това заяви говорителят на Главния прокурор Сотир Цацаров Румяна Арнаудова на брифинг във връзка с образуваното досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет - София Ваньо Митев. 

"Разполагаме с данни, че през 2016 г., докато все още е бил ректор, Ваньо Митев е получил от Медицински университет, въз основата на граждански договор, сумата от 63 500 лв. Неговата съпруга и двете му дъщери също са получавали хонорар от университета", заяви тя като уточни, че сестра му също е имала сключен договор. По думите ѝ хонорари в значителна стойност са получавали - около 62 и 53 000 лв., и бившият главен секретар на МУ, и главният счетоводител на същия университет, за които договорите се изземват и ще се прецени тяхната законосъобразност и доколко са в интерес на Медицинския университет.

Тя отбеляза, че над 1 млн. лв. е сумата, изплатена само за посреднически услуги, сред които са на граждански договори студенти, фирми. "Само за 2016 г. докато е бил ректор на фирмите и студентите, които са рекламирали дейността сумата възлиза на 610 487 лв., и това са само част от данните, с които разполагаме", подчерта тя.

"Това, което също представлява част от разследването е липса на каквито и да е документи, обосноваващи атрактивни екскурзии на бившия ректор. Обстоятелствата, които са изложени в одитния доклад сочат липса не само на финансова обосновка за този разход, но и на най-малкото на отчети и какво е свършено на тази служебна командировка в Републиканската република например, Чили, Оман, Токио, Хавана и други дестинации", обясни Арнаудова.

Говорителят на главния прокурор коментира и одитния доклад, според който са платени над 80 000 лв. за ИТ специалисти и адвокати на външни лица, въпреки наличните в учебното заведение, като уточни, че тези разходи и тяхната законосъобразност са предмет на разследване. Освен това според нея е смущаващ и фактът за закупуването на специален високопроходим автомобил "Рейндж Роувър" на стойност 180 000 лв. "Според одитиращите тези разходи са извършени в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор както и в противоречие с публичните финанси", посочи Румяна Арнаудова.

Друго основно направление в разследването са констатации, заложени в одитния доклад, за участие на едно и също юридическо лице в различни форми при спечелване на всички обществени поръчки за строителство в срок от 2 години. "Ще бъдат изискани документи и за тези обществени поръчки, за да се установи дали са спазени процедурите", коментира Арнаудова.

По думите ѝ окончателният одит днес е предоставен от настоящия ректор на МУ на СГС, който ще стане част от доказателствата по делото, като уточни, че одитният доклад е в основата на тяхното азследване. Румяна Арнаудова каза още, че Ваньо Танев все още не е разпита, но такива на длъжностни лица предстоят, като ще се започне от настоящия ректор на академичното заведение. "Досъдебното производство започва днес, обвинение ще бъде повдигнато при събиране на достатъчно доказателства, какъвто е законът", подчерта говорителят на главния прокурор.

Тя припомни, че дипломите на МУ са признати в целия ЕС и са с голям авторитет в световен мащаб. "Не би следвало да се допускане на подобен заобиколен начин за обучаване на студенти и получаване на легитимни дипломни, извън икономическите деяния, за които е нашето разследване", добави тя.