Истерия и в АБВ, заради Бокова искат оставката на Митов

Знам, че в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало, коментира Георги Първанов

АБВ поиска оставката на външния министър Даниел Митов заради издигането на нова кандидатура от страна на България за генерален секретар на ООН. Днес правителството реши да подкрепи еврокомисаря Кристалина Георгиева за поста, макар че досега претендент на страната ни бе генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Знам, че в историята на българската дипломация има неуспехи, има даже откровени поражения, но такава излагация не е имало. Това е смешно и жалко. Оттук нататък никой няма да гледа сериозно на българската дипломация и на наша кандидатура за какъвто и да било пост няма да се погледне сериозно", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в парламента днес. 

Според него отговорността на Бойко Борисов за това е изключително висока, тъй като ходът на правителството показвал, че България няма суверенна дипломация, а прави всичко, което й поискат отвън. Освен това се издигала тежка барикада между управляващи и опозиция, а разделителната линия между народа щяла да си проличи и на президентските избори.

Депутатите от АБВ ще подкрепят вота на недоверие срещу правителството заради провал във външната политика, който днес БСП реши да инициира. Според Първанов той дори бил отдавна наложителен, тъй като "толкова слаба, бездейна, неефективна, противопоказна, антинационална дипломация" България не била имала за 1300 години. По думите му било много вредно, че външната ни политика била идеологизирана.

Първанов заяви, че не се е чувал с Бокова, но я подкрепя да остане в надпреварата за ООН. По думите му подкрепата за нея си проличала при първото предварително гласуване, когато била трета, а шестото място при последното гласуване било оценка за дипломацията ни.

И АБВ като БСП поиска Кристалина Георгиева да напусне поста си в Европейската комисия, а според Първанов към момента шансовете й за ООН били нулеви. Бившият президент заяви, че България не може да става заложник в задкулисните игри между ЕНП и ПЕС. Неговото усещане било, че вървели тежки договорки между двете партии за разпределяне на постове от типа "Аз на тебе - ти на мене". Той обаче не разкри подробности.

На въпрос дали Борисов може да е поискал в телефонен разговор подкрепата на руския президент Владимир Путин за Кристалина Георгиева Първанов отвърна: "Както се казва - не съм им светил. Не мога да гадая какво са си говорили. Би било израз на слаба и неадекватна дипломация, ако Борисов е поставил този въпрос при разговор с Путин." И допълни: "Ако искаше, Борисов можеше да се обади на президента Оланд или в Пекин, да пита и там. Знаете каква е позицията."

"Бойко Борисов гледа на ООН като на "Бистришките тигри". Това поведение е убийствено. Това е национален нихилизъм - 50 години никой няма да гледа сериозно на български кандидат дори и за "Плод-зеленчук"", заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков.