Цветанов: Основните усилия за борба с трафика на хора са в индентифициране на жертвите

Ключово за проблема е създаването на местни ккомисии

По време на изказването си в рамките на Международната работна среща на членовете на националните парламенти от Европа, която се провежда в Букурещ, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов направи обзор на ситуацията в България и положените усилия в борбата срещу трафика на хора. "Смятам, че основните усилия трябват да бъдат насочени към засилване на мерките за идентифициране на жертвите, като в процеса трябва да бъдат активно ангажирани Националната и местните комисии за борба с трафика на хора, изпълнителната и местна власт. Отбелязах подобренията в българското законодателство, свързани с повишаване на наказанията и засилване на ролята на местните комисии за борба с трафика на хора. Според мен е важен успешно разработеният през 2009-2011г. Национален механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик, съвместно с холандското правителство и неправителствения сектор в България, ключова част от който е създаването на местни комисии за борба с трафика на хора", заяви Цветан Цветанов в профила си във Фейсбук.

"Уверен съм, че е необходимо да бъде постигнато високо ниво на информираност на гражданите относно този проблем, особено на подрастващите, защото те са най-уязвими и най-често жертва на трафика на хора. Надявам се в резултат от работата ни днес да успеем съвместно да реализираме подобни регионални форуми по въпросите за борба с трафика на хора, защото това е общ проблем, който има и осезаем регионален характер", се казва още в съобщението на председателя на ПГ на ГЕРБ.

В рамките на работната среща Цветан Цветанов разговаря с Флорин Йорданче, депутат и Председател на Камарата на представителите в румънския парламент. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 43-тото Народно събрание поздрави Флорин Йорданче в качеството му на домакин на форума за успешния работен формат, който дава реална представа за ситуацията в отделните страни по отношение на борбата с трафика на хора. По време на срещата, Цветанов подчерта ангажираността на България за справяне с проблема и изрази готовността за организиране на подобна конференция и в България.