Бокова: Няма да се откажа от надпреварата за шеф на ООН

Да се оттегля от състезанието - това са трогателни грижи на онези кръгове, които водят тази истерична кампания срещу мен, казва без никакво чувство за вина и самокритичност българката

"Състезанието не е приключило, тепърва предстои сеpиозната битка. Петте кръга вотове бяха предварителен етап на отсейване и позициониране на кандидатите. Сериозната битка е тогава, когато постоянните членки на Съвета за сигурност започнат да участват във вота с цветни бюлетини." Това казва в интервю за "24 часа" българския кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

Въпреки лошия резултат, който постигна на последното предварително гласуване, което й отреди чак шесто място в класацията, българката смята, „е позицията й във всички кръгове е много сериозна.

"В началото бях на трето място, до този момент бях най-високопоставената жена в тази класация и мисля, че оставам като много сериозен кандидат. Но изглежда, че успешният ми старт не се хареса на някои кръгове в България и извън България, които видяха, че имам шанс да спечеля и затова срещу мен се разгърна негативна кампания. Аз, за съжаление, съм единственият кандидат, срещу когото в собствената му страна се водеше и се води истерична кампания за очерняне и клевети. 

През цялото време, разбира се, я имаше и сянката на втори български кандидат, също нещо непознато и невиждано в историята на подобни избори, изтъква Бокова.

Според нея издигането на втора кандидатура за високия пост не е в интерес на България, защото това ще отслаби позициите на страната ни да спечели надпреварата за високия пост. 

"Ако се издигне втори кандидат, това ще е груба политическа грешка. Тя ще отслаби не само моите шансове, но и шансовете на новия кандидат, и ще струва загуба за България и, което е по-жалко, България ще събуди недоумение за това какво всъщност иска да постигне. Много неудачно бяха подвели министър-председателя, заблудиха го, вътрешен- и външнополитически натиск беше оказан. Кампанията срещу мен бе засилена отвътре, включително и в някои кръгове на правителството, което, естествено, отслаби позицията ми, и събуди огромно недоумение не само в Ню Йорк, в Съвета за сигурност, но и в цял свят, защото това е едно световно състезание и всяка дума тежи, всяка казана реплика има огромно значение и това постави България в изключително неудобно положение. Това, което очаквам сега, е една трезва политическа оценка и една искрена и сериозна политическа подкрепа от страна на правителството и на българските институции", коментира Ирина Бокова.

Тя е категорична, че няма сериозна причина, за да се оттегли сама от надпреварата, това не го правят и кандидатите с най-лоши резултати, точно защото истинското състезание тепърва предстои.

"Това не се случва в нито една друга държава и с нито един от другите кандидати. Бих казала, че това са “трогателни” грижи от същите тези кръгове, които повече от година водят тази истерична кампания от клевети срещу мен. Аз никога не съм падала и няма да падна на това ниво Казвала съм нееднократно, че се води такава кампания срещу мен. Въпреки всичко успях да остана в състезанието. Мисля, че именно затова се опитват да ме отстранят с пиар кампании, със задкулисни сделки, с натиск върху премиера. Бих искала да посоча още, че тази долна кампания вреди на доброто име на страната ни. Трябва да си даваме сметка за това. Аз засега съм успявала да опазя и моето достойнство, и това на България, и ще го направя и сега, независимо от крайния резултат", заявява Ирина Бокова.