МОН отпуска 350 млн. лв. за центрове за върхови постижения и компетентност

Парите за наука се планира да бъдат изплатени в рамките на 4 г.

Министерството на образованието и науката планира да даде 350 милиона лева за наука в следващите 4 години. Парите по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са за изграждане на научни центрове за върхови постижения и центрове за компетентност. Целта е обективност при класирането и подбор на най-качествените предложения.

Центровете за върхови постижения и тези за компетентност са традиционни за университетите и изследователските звена в Западна Европа научни мрежи, които обединяват учени от различни дисциплини. Очаква се изграждането на подобни центрове у нас да започне в края на следващата година.

Проектите за центровете ще бъдат оценявани от чуждестранни учени, за което просветното министерство обяви обществена поръчка на стойност над 2 млн. лв. Голямата цел е центровете да съществуват дългосрочно, обясни заместник просветният министър Красимир Киряков:

Да има гаранция, че те ще бъдат устойчиви, че ще продължат да съществуват и след времето, когато програмата ще ги подкрепя финансово.