​Посланикът на Украйна: Русия ни наказва с агресия, заради европейския ни избор

Отстояваме своята Независимост, светът трябва да засили санкциите си срещу агресора, казва Н. Пр. д-р Микола Балтажи

Украинската независимост е символ на свободата и стремежа на един горд европейски народ към национална идентичност, самостоятелност и достойно бъдеще. Отбелязването на 25-та годишнина от Независимостта на Украйна на 24 август минава на фона на продължаващата военна агресия от страна на Русия, подрънкване на оръжия, демонстриране на голяма военна мощ в окупирания Крим и Донбас, както и по протежение на украинско-руската граница. Част от тази демонстрация са и мащабните учения „Кавказ 2016 г.“, свързани с мобилизирането на голяма военна руска армада, а също и неспиращите хибридни провокации от страната на Кремъл. От страна на Русия се използва един мощен арсенал, който цели да накаже украинците за техния европейския избор и категоричният отказ им да останат в геополитическия обсег на Русия. Това заяви пред Faktor.bg негово превъзходителство посланика на Украйна у нас Микола Балтажи. Днес той дава държавен прием в чест на Независимостта на Украйна.

„Украинците имат генетична памет за своята държавност. От Киевска Рус през Галицко- Волинското княжество, Казашката държава, та чак до Украинска народна република. Това означава, че с Декларацията на независимост от 24 август 1991 г. всъщност украинската държавност и и нейната независимост се подновяват. Този акт увенчава многовековният път на украинците към свобода. Провъзгласяването на Независимостта е един закономерен акт на нашето историческо развитие, обща победа на редица поколения украинци, които се борят и гинат за своята национална идентичност, държавна самостоятелност и собствен цвят на политическата карта на света. Ние продължаваме да се борим и днес за тази независимост – в Донбас нашите войници демонстрират героизъм, защитавайки с оръжие в ръцете нашата свобода, европейските ценности и нашето европейско бъдеще“, заяви Микола Балтажи. Според него най-голямата поука за Украйна е единството на държавата и политическите елити. И особено опитът на Украинската народна република, която пада в продължение на години под въоръжената агресия на болшевишка Русия.

„Сега е изключително важно да запазим това единство. Има и поуки, свързани с нашата външнополитическа ориентация. През романтичните 90-те години на миналия век ние не можахме да се отърсим и отървем от тоталитарното съветско мислене и минало. Все пак тези надежди за митическо братство с Русия, патернализъм, комунистически стереотипи, остават дълго в съзнанието на украинците и пречат да се движим напред. Но сега с еврореформите и декомунизацията на украинското обществото ситуацията в страната коренно се промени. Европейската и евроатлантическата ориентация са приоритет в нашата външна политика, изключително важно се оказа подписването на Спогодбата за асоцииране на страната към ЕС и въвеждане на свободна търговия в зоната на съюза, а също очакването решение за сваляне на визите за украинските граждани. Това са реални придобивки, следствие на Революцията на достойнството.

Когато говорим за поуките – трябва да акцентираме и върху реакцията на световната общност, която трябва да консолидира усилията си и засили натиска срещу държавата окупатор – Руската федерация. Кремъл наруши и продължава да нарушава нормите на международното право и прави опити да унищожи сегашната архитектура за сигурност - европейска и глобална. Това е световен проблем, който стои и пред украинската дипломатическа служба – да осигури и засили международната коалиция в подкрепа на Украйна и да се разширят санкциите срещу Русия, включително и заради грубо нарушените права на хората във временно окупираните територии. Този натиск е важен и за да се постигне незабавно освобождаване на украинските политически затворници – 29 души, още 107 украински граждани заложници, а над 500 са изчезнали“, предупреди посланикът на Украйна.